Безплатни инструменти за мониторинг на сървъра

30.07.2020 969 0

Ако имате собствен сървър или използвате нает, трябва да следите показателите му, за да сте сигурни, че всичко работи добре. Това може да изглежда като трудно предизвикателство, особено за хората, които нямат много опит. В действителност не е толкова страшно, когато се знаят най-основните неща и се използват правилните инструменти.

Мониторингът на „здравето“ на сървъра означава да се обръща внимание на няколко индикатора. Те показват дали идва твърде голям трафик към сървъра, дали процесорът се справя с натоварването, дали паметта е достатъчна и т.н. Обръщането на внимание на тези фактори е от ключово значение, за да се осигури постоянен достъп до услугата. За щастие, в наши дни има голям избор от безплатни инструменти, които да се използват за мониторинг на сървъра. Ето някои от тях, които са по-популярни и получават повече препоръки.

Monit

Това е безпплатно open source приложение, което ви предоставя бърз и лесен преглед на най-важните данни за сървъра. То показва статуса на услугите, като има и възможност за поправянето на по-семпли проблеми. Например може да рестартира блокирала услуга. Има няколко предварително зададени действия, които Monit може да предприеме според желанието на потребителя. Приложението има версия за мониторинг на няколко сървъра – M/Monit. Има и версия за iPhone за бърз мониторинг в движение.

Cacti

Още едно open source решение, често хвалено като флагман в сферата. То е част от пакета LAMP и затова е много популярно. Може да създава детайлни графики със статистически данни. Позволява на потребителя да създава и използва готови шаблони. Cacti предлага и много опции за представяне на данните и затова може да изглежда малко трудоемко. Обаче бързо се свиква с приложението и работата след това не е много трудна. Все пак, то е по-подходящо за хора с повече опит или тези, които искат по-голям набор от данни и възможности.

Ganglia

Това приложение е подходящо за администратори, които управляват клъстър от сървър. То може да преставя статуса на всички сървъри на едно място, като показва натоварване чрез числа и графично. Подходящо е за бърз преглед на най-важните данни. Приложението е с отворен код.

Zabbix

Още един инструмент, който използва лиценза GNU. Въпреки това предлага много голям набор от опции за мониторинг на един или няколко сървъра. Може да се следят и данни за други мрежови устройства, виртуални сървъри и стакове на уеб приложения. Zabbix има много функции и поддържа VMware, Hyper-V и има готови шаблони за Linux, FreeBSD, Windows, SMTP, HTTP, ICMP, IPMI и други.

Munin

Обратно при по-семплите инструменти. Този показва данните в графика и позволява създаването на доклади на дневна седмична, месечна или годишна база. Може да следи голямо разнообразие от ресури, включително брой регистрации в сайт. Ако искате бърз и лесен преглед на данни, без твърде много детайли, това е подходящо приложение. Много сходна алтернатива е и Collectd.

Icigna

Още един инструмент с отворен код, като поддържа много плъгини и конфигурации. Наскоро беше преработено, за да е по-лесно за потребителите и поддържа различни уеб интерфейси. Incigna поддържа и работа през команден интерфейс, но може да се конфигурира и през уеб интерфейс. Това го прави по-лесно за използване.

Zenoss

Това е безплатна версия на Zenoss Enterprise. Поддържа и плъгини от Nagios, което го прави доста практично. Приложението има доста богат интерфейс с много възможности и предлага бърз достъп до много данни.

Argus

Последно, но не по важност, това приложение се фокусира върхи мрежови услуги и поддържа IPv4 и IPv6. Има и опция да изпраща сигнал до администратора, ако има проблем. Освен това може да изпрати втори сигнал до друг администратор, ако проблемът не бъде решен за определен период от време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.