Изкуственият интелект може да се насочи към Edge, вместо към клауда

27.08.2020 688 0

Edge технологията започва да конкурира клауда все по-успешно в още един сегмент. Според прогноза на ABI Research, Edge ще стане основният пазар на чипсети за изкуствен интелект (AI), съобщава DataCenterNews.

В момента клаудът е основният дом на изкуствения интелект. В него се реализират най-много AI проекти, които биват обучавани, анализират или съхраняват данни и др. AI алгоритмите вече работят и с много услуги, за да подобряват потребителското изживяване. Сега AI се подготвя и за следващата голяма стъпка – Edge.

Защо Edge?

Това е разумен въпрос. Особено след като сме свикнали с факта, че AI консумира големи ресурси от всичко. Затова не изглежда подходящ за Edge, където бързината и лекотата са ключови. Изненадващо, но това е и основната причина AI да гледа към Edge.

Индустрията се променя в нова посока. Киберсигурността, неприкосновеността на личнте данни и гъвкавостта са топ приоритети заедно с ниската латентност. AI трябва да покрива всичко това. И трябва да може да се адаптира по-лесно и да е „по-лек“. Трябва да може да работи с по-малки устройства и сензори и затова трябва да е по-близо до тях.

„Големите компании започват да гледат за AI решения в сферите на разпознаването на изображения и обекти, автономна работа с материали, предварителна поддръжка, интерфейси за крайни устройства и др. Те трябва да решат притесненията около личните данни, енергийната ефективност, ниската латентност и солидна производителност на самото устройство“, казва главният анализатор на ABI Research Джейн Джуе Су.

„Edge AI ще бъде отговорът на това. Като интегрира AI чипсет, който е разработен за високоскоростни интерфейси и различни методи на обучение, Edge AI носи автоматизиране на задачите и допълнителни подобрения за устройствата и сензорите в най-различни сектори. Толкова много, че ще расте и ще надмине пазара на клауд AI чипсети до 2025 г.“, допълва Су.

ABI Research казва, че до 2025 г. пазарът на клауд AI чипсети ще достигне $11.9 млрд. Същевременно пазарът на AI чипсети за Edge ще достигне $12.2 за същия период.

Кой ще спечели най-много?

На теория почти всички. Производителите на чипове ще имат още една пазарна възможност с голям потенциал. Те ще трябва да помогнат и с имплементацията на технологиите в множество индустрии, в производството, търговията и още. Всички тези индустрии също ще спечелят от AI услугите и Edge ще има основна роля. Това ще донесе ползи и за клиентите и крайните потребители.

Дори и компаниите за дейта центрове ще са доволни. Навлизането на AI в Edge не означава, че ще изостави дейта центровете. Точно обратното. Ще се нуждае от още повече мощност и способности, за да обработи всичката тази информация и анализи, които са събрани от Edge-а. Затова и дейта центровете ще имат голямо търсене на чипове.

COVID-19 забави тази тенендия, но не много. Очаква се пазарът да се възстанови напълно до 2022 г. Нови и навлизащи технологии като Wi-Fi 6, автономните коли и други също ще играят важна роля в увелчаването на пазара занапред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.