Изумително бърз Wi-Fi е на път – Wi-Fi 6E и Wi-Fi 7

04.11.2020 960 0

Наскоро Wi-Fi 6 (802.11 ах) излезе на пазара и започна да става популярен.

Както вече знаем, Wi-Fi 6 е 4 пъти по-бърз от предишния, когато е свързан с едно устройство. Също така си заслужава да се спомене способността му да подобри производителността на мрежата, когато са свързани множество устройства.

Той поддържа до 8 потока едновременно за качване или изтегляне. Това означава двойно повече от Wi-Fi 5! А има още подобрения, така че ако искате да разберете повече за Wi-Fi 6, вижте следващия линк.

И сега, когато повече нови устройства внедряват този стандарт, нека видим бъдещето с два безумно бързи Wi-Fi – Wi-Fi 6E и Wi-Fi 7!

Wi-Fi 6E, навлизане в 6 GHz честота!

Тази година (2020г.) Федералната Комисия по Комуникациите (FCC) реши да отвори 6GHz обхват за нелицензирана употреба. Официално го направи на 23 април 2020 г. Това означава повече открити честоти, които могат да се използват за излъчване на Wi-Fi. Говорим за 1200 MHz широчина на 6 GHz, докато честотните ленти 2,4 GHz и 5 GHz са с 400 MHz допълнително разширение от нелицензирания спектър.

Допълнителният спектър означава почти четирикратно увеличаване на вече наличното пространство, така че се очакват много повече достъпна честотна лента, по-надеждни връзки, по-малко заглушаване и задръствания.

Wi-Fi 6E ще работи на 6 GHz, използвайки до 14 допълнителни канала, 80 MHz всеки или 7 широки канала, 160 MHz всеки. 29, ако те са 40 MHz всеки или 59 канала в случай на 20MHz. Това определено може да задоволи взискателни приложения, видео стрийминг, по-добри мрежи за домовете с много устройства и дори високи изисквания за VR на множество устройства.

За сравнение, Wi-Fi 6 при 5 GHz има 25 канала (20MHz) или само 2 широки 160MHz канала. В 2.4 GHz е дори по-лошо с 1, 40 MHz или 3, 20 MHz всеки.

С Wi-Fi 6E и по-широките му канали устройствата могат да осигурят много по-добро качество на изпълнение и повече потребители могат да бъдат подкрепени наведнъж, дори в гъста или задръстена от сигнали, среда.

Wi-Fi 6E обещава страхотни ползи за потребителите, но все още е изправен пред дебат, който включва фактори като регулиране и съвместими устройства. Изглежда, че съобщението за този предстоящ Wi-Fi е дошло преди официалното му одобрение (от правителствено). Не само в САЩ, но и в целия свят.

Изглежда, че ще бъде много по-трудно за производителите на Wi-Fi продукти в Европа и Великобритания.

Когато говорим за Европа и Wi-Fi 6E, все още нямаме ясна присъда. Очакваме Европейската конференция по пощи и телекомуникации (CEPT) и Комитетът за електронни съобщения (ECC) да разреши 500 MHz (5925 MHz – 6425 MHz). А от тези 500 не са налични 20 и остават 480 MHz.

Тогава възможните налични Wi-Fi 6E канали в Европа са: 24 x 20 MHz, 12 x 40 MHz, 6 x 80 MHz, 3 x 160 MHz.

Във Великобритания местният регулатор Офком (Ofcom) вече одобри същата честота (5925 MHz – 6425 MHz), така че те са една стъпка по-напред от Стария континент.

А относно устройствата е ясно, че не всички рутери, лаптопи, мобилни устройства и т.н. могат да се възползват от предимствата на този Wi-Fi. Те трябва да са нови и съвместими. Важно! Те ще се нуждаят от нов радио модул, който поддържа честотния диапазон.

Не е нужно да купувате нови устройства сега. Стандартът трябва да завърши процеса, за да бъде сертифициран за внедряване в нови устройства. За справка, през 2020г. пазарът получава някои от първите продукти, съвместими с Wi-Fi 6, сертифицирани през 2019г. Така че все още няма да намерите нов лаптоп или смартфон, съвместим с Wi-Fi 6E. Поне няма устройство, което да ви гарантира, че ще работи по целия свят с всички местни ограничения.

Има няколко производители, които вече подготвят продукти въз основа на предварително сертифицираната спецификация на новия стандарт, но не препоръчваме да бързате и да ги купувате.

ASUS показа своя ROG RAPTURE GT-AXE11000 6 GHz рутер, който поддържа Wi-Fi 6E и трябва да се доближи до периода по Коледа.

Qualcomm също има повече от няколко продукта: Networking Pro 1610, Networking Pro 1210, Networking Pro 810, Networking Pro 610 FastConnect 6900 и FastConnect 6700.

Intel също планира Wi-Fi 6E чипове за началото на 2021 година.

Какво друго можем да очакваме от Wi-Fi 6E:

  • 1024 режим на квадратурна амплитудна модулация (1024-QAM): увеличава пропускателната способност в Wi-Fi устройства чрез кодиране на повече данни в същия обхват на спектъра.
  • Ортогонален честотен разделен множествен достъп (OFDMA): ефективно споделя канали за повишаване на мрежовата ефективност и по-ниска латентност както за трафика за ъплоуд, така и за даунлоуд в среда с голямо пренасищане.
  • По-ниска латентност, благодарение на по-бързата реакция на новите рутери.
  • Гигабитови скорости. Да, версия 6 вече го поддържа, но сега ще бъде по-бърза дори с повече устройства, свързани едновременно.

Wi-Fi Alliance спомена, че Wi-Fi 6E ще бъде сертифициран през първото тримесечие на 2021 година.

Wi-Fi 7 – новото име на скоростта!

Искането за разрешение за проект 802.11be (PAR) описва наистина амбициозен стандарт (с много функции).

802.11be или по-лесно наречен Wi-Fi 7 ще има 320 MHz честотна лента с възможност за ефективно използване на непрекъснат и прекъснат спектър. Това означава, че 320Mhz могат да бъдат постигнати чрез 2, 160 MHz комбинирани, 240 MHz от 160 MHz и 80 MHz и т.н.

Wi-Fi 6 донесе вече MU-MIMO технология (Multiple User – Multiple-Input, Multiple-Output), която се комбинира с други фактори като OFDMA, увеличава капацитета, покритието и производителността в гъста от сигнали среда.

Е, WiFi 7 ще включва CMU-MIMO (подобрена MU-MIMO), за да се избегне заглушаване, ускоряване на скоростта и обхват. Той ще удвои броя на потоците от данни, които Wi-Fi 6 поддържа, така че 16 вместо 8. Освен това, той може да работи едновременно с честотните ленти 2,4 GHz, 5 GHz и 6 GHz.

„Координация на точка за многократен достъп (AP) (координирано и съвместно предаване), подобрен протокол за адаптация на връзки и препредаване (напр. Хибридна заявка за автоматично повторение (HARQ)), интегрираща разширения за чувствителна към времето мрежа (TSN) за трафик в реално време с ниска латентност ”.

Wi-Fi 7 ще използва 4096-QAM, 4 пъти по-добра модулация в сравнение с Wi-Fi 6 (1024-QAM).

Допълнителните функции, които се споменават за момента, за новия стандарт са: по-гъвкава схема за пробиване на преамбюла, имплицитно озвучаване на канал, поддръжка на директни връзки, управлявани от точка за достъп, подобрено озвучаване на канала, което изисква по-малко ефирно време, OFDMA с подобрено разпределение на ресурсите, по-добра съвместимост с бъдещи стандарти.

Очаква се, поне въз основа на теорията, да достигне 30 Gbps!

Това е безумно бърз Wi-Fi! Мечта за много потребители, но не забравяйте, разработването на този стандарт все още продължава. 2024 г. може да видим окончателната му версия.

Заключение

За щастие, развитието на технологиите е непрекъснато. Така можем да бъдем изумени всеки ден и да имаме повече възможности за намиране на подходящи решения за нашите бизнес нужди.

Говорейки за Wi-Fi, ако в момента купувате рутер, Wi-Fi 6 все още е чудесна възможност. Wi-Fi 6E е подобрение, но може да е трудно да го използвате истински заради 6Ghz. Не забравяйте проблема с устройствата, които го поддържат. Първите устройства, които ще се доставят с новия стандарт, ще бъдат много скъпи и въпреки това може да имат проблеми със съвместимостта, в зависимост от местоположението ви.

А Wi-Fi 7 е все още далеч.

Преди да ви оставим, бихме искали да споделим с вас статия за последния стандартен Wi-Fi 6 и се надяваме да се видим отново в нашия блог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.