Каква е разликата между Data Redundancy и бекъп?

06.08.2020 1 003 0

Ако сте притежавали дори едно дигитално устройство, сте виждали призива „Моля, създавайте резервни копия на данните си!“. В случай че имате уебсайт или наети сървъри, тази покана се превръща в задължителна. Когато обаче се потопим в света на защитата на данни, нещата може да станат объркващи.

Например може да чуете, че т.нар. data redundancy е същото нещо като бекъп на данните. Това не е точно така. Да, те имат сходни функции, но и някои фундаментални разлики. Нека да ги разгледаме.

Бекъп

Бекъпът е нaй-известен и като термин, и като по-лесна за крайните потребители форма на защита на данните. Типичнят бекъп е просто място за съхранение на копие на файлове. На практика дори и прикачването на файл в имейл е форма на бекъп, защото човек може да се върне по-късно и да използва това копие, ако основното е повредено, изтрито или неправомерно променено.

Главни ползи

Бекъпите са по-подходящи за моментите, когато просто се нуждаете от резервно копие на данните си. Например бекъп на сайта и базата данни. Те могат да се използват, за да се възстанови сайтът, ако се повреди или е имало дефектен ъпдейт.

Бекъпът на данни като цяло е лесен и евтин. Има много голямо разнообразие от варианти за бекъп. От локален твърд диск до облачни решения – има много опции, които са подходящи за всеки бизнес или потребител.

Също така е сравнително лесно да се настрои. Налични са много евтини и дори безплатни решения, приложения и платаформи, които разполагат с вградени бекъп функции. Затова е без съмнение, че всяка компания (и краен потребител) трябва да инвестират в бекъп решение. То ще им спести много главоболия в случай на повреда, софтуерни проблеми, криптовируси или други предизвикателства.

Data Redundancy

Спорно е как се превежда този термин на български. Обикновено се използва английската версия или „взаимозаменими данни“. В основата си data redundancy също прави копие на данните на друго място. Но тук приликите с бекъпа приключват. Data redundancy всъщност надгражда с възможността за копиране в реално време на информацията и намеса в случай на повреда. Така се осигурява непрекъсваемост на услугата. Например, ако основният диск се повреди, системата ще активира резервен диск със същите данни, за да може наличието на услугата да продължи.

Главни ползи

Data redundancy е полезна за времената, когато е нужен абсолютен максимум на наличност на сайт, сторидж или друга услуга. Тази технология е от основно значение за онлайн магазини и други дигитални услуги, които трябва да са налични непрекъснато.

Затова data redundancy не е особено нужна за крайни потребители, освен ако нямат много специфични изисквания. За повечето типични потребители обикновените бекъпи са достатъчни.

Да се направят data redundancy системи е по-сложно и скъпо от обикновен бекъп. Тук например идват популярните RAID конфигурации. RAID1 може да използва поне два диска, които са с огледално копие. Потребителят има на разположение само половината от общия капацитет.

При RAID5 може да има три или повече HDD. Тогава се използва капацитетът на почти всички устройства без последното. То се активира, когато някое от останалите се повреди.

Затова data redundancy не е типично бекъп решение. Ако искате да сте максимално подсигурени, ще ви трябва и класически бекъп. Така ще можете да възстановите данните си при всеки възможен проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.