Какво да очакваме от USB4? Кратка история на USB

14.07.2020 743 0

USB е създаден като стандарт за обединяване на типовете конектори. През последните 20 години той непрекъснато работи за постигането на тази цел, като бавно премахва броя на конекторите до Type-C. Сега има съвсем нова версия USB4, която е лесна за писане и разбиране. Но какви са другите ползи?

История на USB

USB 1 (USB 1.0 и 1.1)

Излиза през 1996 г. с две спецификации, ниска скорост 1.5 Mbit / s и максимална скорост от 12 Mbit / s. Той се предлага на пазара в 1.1 версията си през 1998 г. По онова време имаше просто стандартни конектори тип А и тип Б.

USB 2.0

Излиза през 2000 г., като предлага по-бърз трансфер на данни до 480 Mbit / s. Има някои страхотни нови функции като On-The-Go функционалност за директна комуникация на две устройства, възможност за смяна на батерията, Mini-A, Mini-B и Micro-USB конектори.

USB 3

Първата версия 3.0 датира от 2008 г. Обратно съвместима е с предишната версия и има син цвят за различаване. С режима на трансфер SuperSpeed ​​скоростта достига 5.0 Gbit / s.

Забележка: Един от големите проблеми на 3.1 XXX версиите са имената. Те се сменят многократно след излизането им. Има и различни стикери за маркетингови цели, които потребителите трудно разбират. Използваме тук последното име на стандартите. Например, 3.2 преди това е USB 3.2 Gen 2 x 2.

По-късно, през 2013 г., излиза 3.1. Най-важната иновация е новият конектор – Type-C. Скоростта на данните е до 10 Gbit / s,
През 2017 г. идва USB 3.2 със SuperSpeed ​​(10 Gbit / s) и SuperSpeed ​​+ (20 Gbit / s).

Предимства на USB4

USB4 е най-новата версия. Основава се на протокола Thunderbolt 3 на Intel. Удвоява скоростта на предишния стандарт (40 Gbit / s) и има още редица предимства.

Поддържа стандарта PD (Power Delivery) за интелигентно зареждане до 100W. Така можете да използвате едно зарядно за повечето от новите си устройства, които имат USB4 порт.

За видео ентусиастите новият стандарт позволява 16K при 60FPS, 8k със същата скорост и 4k при 144Hz HDR. Малко е прекалено, но има бъдеще. В режима DisplayPort Alt Mode 2.0 скоростта може да се удвои (80 Gbit / s), като се използват всички ленти само в една посока.

Какво да кажем за адаптивното разпределение на честотната лента? Нека разгледаме свързване на монитор и твърд диск. По-старите USB само ще разделят връзката наполовина. Сега USB отделя по-малка честотна лента за монитора, оставяйки HDD да използва по-голямата част.

Той е обратно съвместим с по-старите USB Type-C. Можете да използвате текущите си адаптери с нови устройства.

USB4 има едно много важно предимство – че е с отворен стандарт. Това означава, че компаниите, които произвеждат потребителска електроника, не е необходимо да плащат отчисления на собственика на стандарта.

Проблеми с USB4

Както можете да очаквате, цената е по-висока, защото включва много други технологии.

Съвместим е с Thunderbolt 3, но не очаквайте всеки USB4 да го има – за да е наличен, производителите трябва да си платят.

В заключение

USB4 определено е интересно подобрение, което си заслужава новото име. Нямаме търпение да видим първите устройства по-късно тази година. Да се ​​надяваме разликите между производителите да изчезнат още повече и да има по-малко вариации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.