Какво е хибриден клауд и важен ли е за нас?

01.10.2020 778 0

Ако представлявате компания, която разчита много на ИТ (а в наши дни това са почти всички), то знаете трудностите, които съпътстват изграждането и поддръжката на необходимата компютърна инфраструктура за бизнеса. Тук на помощ идват клауд технологиите, но се оказва, че и те не са подходящи за всички ситуации. Какво да предприемете?

Това е предизвикателство, на което отговаря т.нар. хибриден клауд. За да го разберем по-добре, трябва да започнем малко по-отдалече.

Видовете клауд архитектура

Клаудът има три основни вида: частен, публичен и хибриден.

Частният клауд може да бъде собствен хардуер, който е в собствено помещение и се управлява изцяло от компанията. Това означава, че тя трябва да се грижи за всичко, за да може той да работи добре и да е достъпен за служителите навсякъде. Това може да бъде скъпо и трудно, но пък имате пълен контрол над това какво се случва.

Вторият тип частен клауд е хостнатият. Това означава, че компанията може да плати на доставчик на услуга, който да изгради и поддържа частния ѝ облак в собствен дейта център например, и да осигури достъп за служителите. Нает сървър също може да бъде форма на частен клауд. Този тип частен клауд е по-лесен за клиента, защото доставчикът се грижи за повечето неща.

След това идва ред на публичния клауд. Това означава да се използва готова услуга на компания като Amazon Web Services, Microsoft Azure и т.н. Може да се изразява в използването на споделен сървър или абонаментен план. Проблемът е, че клиентът има малко или никакъв контрол над това какво ще направи доставчикът. Разбира се, ако става дума за достатъчно голям клиент, той ще се опита да изпълни изискванията му, но надали ще си направи труда за малка или средна компания.

Накрая е ред и на хибридния клауд. Той практически се опитва да комбинира най-доброто от двата свята. Може да имате частен клауд за най-важните данни и операции, с което да запазите по-голяма сигурност и независимост, но и паралелно да използвате публичен клауд за по-общите задачи. Това може да доведе и до по-ниски разходи, но основната цел на хибридния клауд не е тази.

Хибридният клауд също може да има различни комбинации от публични и частни клауд конфигурации. Дори използването на два публични клауда заедно може да бъде дефинирано като хибриден клауд. Както и свързването на нает сървър с клауд услуга и т.н. Точната дефиниция за хибриден клауд може да варира доста според философията или компанията, но кратката, популярна форма е комбинирането на поне един публичен и частен клауд.

Ползите на хибридния клауд

Както споменахме, намаляването на разходите не е основната цел на хибридния клауд. Това може да е следствие, в зависимост от нуждите и конфигурацията, но реалните ползи са дигиталната трансформация, по-лесната работа и увеличаването на продуктивността и ефикасността.

Комбинирането на клауд услуги може да даде на организацията ви гъвкавостта да се променя и адаптира към развиващите се ИТ нужди и изисквания и да го прави по-бързо и ефикасно. В резултат компанията ще бъде по-конкурентна и бърза в реакциите си.

Хибридният облак позволява на клиента да не бъде зависим от конкретен доставчик или производител. Той може да работи според нуждите на компанията си и да извлече най-доброто от всяка услуга. И същевременно да осигури повече компютърна мощ, когато това се налага.

Друга полза е, че с обединяването на няколко клауд услуги може да имате директен достъп до всичко от частния и публичния облак по-лесно. Ще бъде по-бързо и сигурно. Разбира се, това ще зависи много от конфигурацията, но идеята е, че ще имате много повече възможности, отколкото ако използвате само един тип клауд.

Недостатъци на хибридния клауд

Разбира се, не всичко е само рози, има и малко тръни. Използването на два или повече клауда може да увеличи риска за сигурността. Най-малкото, защото стават повече точки за достъп. Също така може да има проблеми с преноса на данни или съвместимостта между услугите, т.е. не всички клауд платформи могат да работят заедно толкова добре, колкото се очаква.

Повечето от тези предизвикателства са преодолими, но с още пари. В резултат хибридният клауд, макар и потенциално да носи много ползи, може да стане доста скъп. Особено ако нещата не са планирани добре. В обратния случай обаче, може и да получите не само ползи, но и оптимизирани разходи в дългосрочен план. Ще говорим повече за това скоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.