Какво е Boot Optimized Storage Solution (BOSS)?

07.07.2020 657 0

Вероятно сте попаднали на Boot Optimized Storage Solution (решение за съхранение, оптимизирано за зареждане) или BOSS някъде в интернет. Това е решение от Dell, което е предназначено да отдели операционната система (ОС) на различен физически диск. Целта е подсигуряване и производителност, разбира се. Но как работи?

Какво е BOSS?

Dell разработва своя BOSS за линията сървъри, наречена Dell PowerEdge. Идеята е да се създаде бюджетен хардуер RAID – конфигурацията RAID 1.

RAID 1 е много проста конфигурация на RAID, която прави пълно огледално копие на устройството. Не увеличава производителността, но служи за бекъп.

Dell осигурява това огледало за устройството, на което е инсталирана ОС. Ако нещо се случи с устройството на ОС, има архивиране, което продължава да работи без проблеми.

Необходимостта идва от потребителите, които искат отделен хардуерен контролер за тази цел. Това обикновено е изискване на компаниите, които внедряват SDS – софтуерно дефинирано съхранение, и тези с HCI – хиперконвергентна инфраструктура. Добре е за данни от приложения.

Има две опции – първата е с един интензивен M.2 слот за SSD, а втората е с два. Втората се използва за RAID 1, първата служи за разделяне на ОС.

Dell предлага варианти от 120 GB и 240 GB. За тези, които искат да използват Windows, се препоръчва по-голямото устройство.За Linux обикновено са достатъчни 120 GB.

Предимство на това решение е, че то не заема друг слот, освен PCIe слота. То е карта за PCIe адаптер.

Предимства и недостатъци
+ Надеждност на системата
+ Известия при отказ на диск
+ Лесен за отпечатване
– Не автоматично превключване към втория диск в случай на повреда.
-Ограничен мониторинг

Dell BOSS е добро и икономично решение. Той поддържа Windows Server 2012 R2, 2016 и 2019, Linux Red Hat Enterprise, Linux 6.9-8.0, SUSE Linux Enterprise Server версия 12 SP3, 15, 15SP1, Ubuntu 16.04 и 18.04 и VMware ESXi 6.0 Update 3-6.7

Просто е, но работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.