Какво e Network mapper и защо е полезен

11.08.2020 625 0

Network mapper (мрежов картограф) е инструмент, който ви позволява да визуализирате графично мрежите, свързаните устройства и техните връзки. С него можете да видите всяка връзка, да разберете системата като цяло и да отстраните проблеми от ботълнекинг (тесни участъци) естество.

Мрежовият картограф е полезен инструмент за мрежовите администратори, който им помага да разберат цялата мрежа, всички взаимоотношения между устройствата и да я управляват правилно.

Защо е необходимо да създадем карта на мрежата?

Сигурно се питате дали наистина трябва да създадете пълна карта на своята мрежа. Отговорът почти винаги е „Да!“. Ако имате наистина малка мрежа и лично я управлявате, вероятно за момента се справяте добре и без карта. Но с леко увеличение на броя свързани устройства нещата могат да ви се изплъзнат от контрол много бързо. Имате нужда от чертежи, от схемата на всички компютри и кабели. Как се свързват със сървъра? Колко сървъра има? Разрешения и ограничения за устройствата?
Софтуерът за мрежово картографиране ви помага да си отговорите на тези въпроси. Това е инструмент за графична илюстрация на вашата мрежа.

Цел на мрежовия картограф

В зависимост от това кой точно софтуер използвате, можете да получите визуални диаграми, да откриете топологията на мрежите, използвани протоколи, отворени връзки и много други.

Информацията, която събирате, ви служи за:
• Поддръжка: Може да ви покаже цялата мрежа, за да я управлявате по-добре.
• Отстраняване на неизправности: Може да ви разкрие слабите места и да използвате други мрежови инструменти за допълнителна диагностика на проблема.
• Диагностика: В зависимост от софтуера, можете да забележите тесни участъци и да ги коригирате.
• Планиране: Визуализирането на цялата мрежа ще ви помогне да планирате бъдещи разширения. Можете да видите кой рутер трябва да бъде подменен, дали е нужно да поставите още рутери или допълнителни сървъри в мрежата.

Техники на мрежово картографиране

Най-популярните техники за мрежово картографиране са 3 – анализ на маршрута, активно сондиране и SNMP подход.
1. Анализът на маршрута използва данните от рутерите за съставяне на мрежовата карта. Софтуерът напълно се доверява на информацията за устройствата.
2. Активното сондиране използва инструменти като traceroute, ping, dig и т.н. за активна проверка на всички свързани устройства и въз основа на отговорите създава мрежовата карта.
3. SNMP подходът използва SNMP протоколите, с които работят много рутери, модеми, комутатори, сървъри и др. Тази техника е подобна на първата, но е унифицирана между устройствата и има повече статистики за мрежите.

3 безплатни мрежови софтуери за картографиране с отворен код

Разбира се, можете да създадете карта на малка мрежа дори с основен софтуер. Ако имате само няколко устройства в мрежата, можете да създадете схема на Microsoft Visio. Но ние искаме да ви обърнем внимание на по-големите мрежи, за да имате динамични карти, които могат да се променят лесно.

Nmap
Nmap е страхотен мрежов картограф. Можете да го използвате в много различни ОС, включително разнообразни версии на Linux, Windows 10, macOS, FreeBSD, OpenBSD, IRIX и др. Има и преносима версия, която можете да използвате от флаш устройство. Nmap си служи с различни техники за картографиране и може да сканира много портове и различни протоколи (TCP & UDP).

Cacti
Cacti е базиран на PHP софтуер, който използва SNMP техниката за мрежово картографиране. Работи добре за малки и големи мрежи. Някои от предимствата включват автоматично откриване на мрежата, преглед на графики за различни процеси, групиране за карти и графики.

LibreNMS
LibreNMS е друг добър мрежов инструмент, който върши работа като мрежов картограф. Разполага с функция за автоматично откриване. Има интеграция с API, можете да задавате автоматична сигнализация по различни критерии и да получавате известия, има система за таксуване, която може да определя цените за използвания трафик и автоматичните актуализации.

3 платени софтуера за картографиране на мрежи

Ако искате софтуер за професионална употреба, има и ентерпрайс софтуери за картографиране. От тях можете да очаквате повече функции и по-надеждна работа. Преди да се насочите към платения софтуер обаче, обърнете внимание на цената. Обикновено е в хиляди долари.

SolarWinds Network Topology Mapper
Започва от 1495 USD
Както се очаква, този софтуер има функция за автоматично откриване и вижда топологията на мрежата. Той използва различни методи за откриване като SNMP v1-v3, VMware, ICMP, WMI и други. За удобство на потребителите може да експортира резултатите във формат PDF, PNG или MS Visio.
Също така има функция за отчет, който показва информация за много различни елементи от мрежите като използвани портове, VLAN, инвентар и подмрежи.

Paessler PRTG
Започва от 1300 EUR (30-дневна безплатна пробна версия)
Paessler PRTG комбинира 2 функции. Първият е мрежов картограф, вторият – мрежов монитор. Това е много полезен инструмент, който има добри възможности за създаване на графики и диаграми. Картите могат лесно да се редактират и персонализират. Частта за мониторинг също е добра – позволява ви да наблюдавате отделно устройство или част от мрежата в реално време.

ManageEngine OpManager
Започва от 245 USD за 10 устройства и може да стигне до 11 545 USD за 250 устройства (безплатна 30-дневна пробна версия)
Това е диагностичен софтуер, който също може да показва мрежови карти. Той предоставя различни статистики в реално време с повече от 2000 показателя. ManageEngine OpManager може да показва закъснения, здравен статус на мрежата, грешки, както и различни проблеми с тесни участъци.

Заключение

Сега знаете какво е мрежов картограф. Това е софтуер, който визуализира цялата мрежа. Той може да показва връзките между устройствата и да създава карти. По-комплексните варианти ви дават различни възможности за мониторинг. Информацията, която получавате, ще ви помогне да управлявате по-добре вашата мрежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.