Как да активирате SMTP ограничения

23.07.2020 910 0

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) се използва от много хостове и електронна поща в интернет. Той улеснява изпращането на съобщения между сървърите и е в основата на POP и IMAP клиенти, тъй като им позволява да изпращат имейли. За съжаление, като с други технологии, въпреки че има много добри приложения, с него често се злоупотребява.

SMTP може да се използва за изпращане на спам или друга нежелана поща. Хубавото е, че хостинг клиентите могат да добавят SMTP ограничения към своите акаунти. Това не позволява на други потребители да заобиколят пощенския сървър или да използват други методи за изпращане на имейли. В резултат злоупотребата със спам е ограничена. И осигурява на администраторите по-добър контрол.

Как да активирате SMTP ограничения с WHM

WHM е сред най-популярните хостинг контролни панели. Много хостинг доставчици го използват, за да достъпват бек-енда на cPanel. Той не е на разположение за всички потребители, но има някои много полезни функции. Една от тях е, че поддържа SMTP ограничения.

Активирането на SMTP ограничения изисква root достъп до WHM. Това е функция за администраторите от най-високо ниво.

Влезте в WHM и потърсете връзката SMTP ограничения на панела от менюто отляво. Ако не можете да го видите, можете да въведете SMTP в панела за търсене отгоре и да кликнете върху връзката SMTP ограничения в резултатите.

Щракнете върху Активиране. Това е. Е, почти.

По подразбиране ограниченията на SMTP ще позволят на MTA, администратор на пощите и root да се свързват с отдалечени SMTP сървъри. Но ако кликнете върху връзката Tweak Settings, ще видите и други опции.

Сред тях са допълнителни ограничения или обратното – позволения за преминаване на имейли от IP адреси, използвани от валидирани потребители. Промяната на тези опции изисква опит и те могат да ви причинят някои главоболия. Затова имайте предвид, че може да се наложи да ги върнете или промените няколко пъти, докато постигнете желаните резултати.

Активиране на SMTP ограничения за Microsoft Exchange

Тази функция е налична и за Microsoft 365, Office 365 и подобни услуги. Но има различно име: SMTP AUTH. „На практика всички съвременни имейл клиенти, които се свързват с пощенски кутии за Exchange Online в Office 365 или Microsoft 365 (например Outlook, Outlook за уеб, iOS Mail, Outlook за iOS и Android и т.н.), не използват SMTP AUTH за изпращане на имейл съобщения “, казват от Microsoft, като препоръчват администраторите да го деактивират или разрешат само за конкретни акаунти.

Можете да го деактивирате изцяло със следната команда в PowerShell:

Set-TransportConfig -SmtpClientAuthenticationDisabled $ true

За повече детайли можете да разгледате документацията на Microsoft. Определено си струва да отделите няколко минути, за да проверите конфигурацията на вашите настройки и да се уверите, че използвате правилните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.