Как да изберем добър хост на наети сървъри

24.09.2020 688 0

Наетите сървъри са чудесно решение, когато искате най-доброто за онлайн присъствието си, приложения, платформи и т.н. С нает сървър клиентите получават всички предимства на център за данни от висок клас и върху това разполагат с цял сървър за себе си, който не се споделя с никого.

Избирането на хост на наети сървъри има своите собствени предизвикателства. Тъй като се наема целият сървър, клиентът ще бъде този, който трябва да го конфигурира, да оправя проблеми и т.н. Това означава, че той трябва да обърне внимание на много по-различни критерии от тези, когато се избира обикновен хостинг или облачна услуга. Ето няколко съвета, които може да се имат предвид при избор на хост на наети сървъри.

Избор на ОС

Избирането на хардуера не е началото на процеса. Преди това трябва да се избере операционната система. Някои хостове може да предложат готови инсталации. Други пък ще позволят на клиента да инсталира каквото иска. И в двата варианта това може да означава допълнителни разходи за ОС и за нужния след това софтуер.

Преди това трябва да се помисли и каква ОС ще се използва, например дали Windows Server или Linux дистрибуция ще е по-подходяща. Също така какъв друг софтуер ще е нужен? Всичко това трябва да се вземе предвид още в началото, тъй като след това може по-лесно да се избере нает сървър с подходящ хардуер. В противен случай клиентът може да се окаже със сървър, който не работи оптимално със софтуера или изобщо.

Хардуерът

Тъй като се наема целият сървър, клиентът има глас в избора на хардуера. Повечето доставчици предлагат разнообразие от конфигурации. Cloudware.bg например има над 10 готови конфигурации, които са разработени за различни цели и бюджети. Също така предлага и опция за персонализирана конфигурация по желание на клиента.

Преди да се наеме сървър, клиентът трябва да е наясно за какво ще го използва. Ще трябва ли да се работи с големи бази данни? Или ще бъде нужен за сериозни изчисления? Ще има ли много потребители? Колко място ще е нужно? Каква е скоростта на връзката, която се предлага? Също така трябва да се проучи какви са вариантите за ъпгрейд на сървъра или промяна на конфигурацията на по-късен етап.

Допълнителни услуги и възможности

Те зависят много от това за какво ще се използва наетият сървър. Ако ще е хост на сайт, то тогава ще е нужна и платформа като cPanel и/или WHM. Те пък са подходящи за Linux дистрибуции.

Някои доставчици може да предложат и допълнителни функции като DDoS защита и др. Те могат да бъдат добавени към наетия сървър с няколко клика (цените може да варират значително според доставчика). Със сигурност трябва да се добави и защита от вируси. Тъй като наетият сървър ще се използва за бизнес цели, то сигурността трябва да сред основните приоритети.

Също така може да се провери какви допълнителни услуги се предлагат. Например IPMI достъп, RAID, резервираност и др. Някои от тях може да са включени за конкретни планове и да се предлагат отделно за останалите. Зависи от доставчика.

Не забравяйте поддръжката

Това е мястото, където един доставчик може да блесне над останалите. Макар идеята на наетите сървъри да е „ти го наемаш, ти се оправяш“, не всички доставчици мислят точно така. Някои предлагат допълнителна техническа поддръжка и това може да бъде нещо просто като мониторинг на състоянието и връзката до по-сложни операции, помощ при проблеми и др. Обикновено тези услуги се плащат допълнително.

Също така трябва да се вземе предвид и кога клиентът ще получи наетия сървър. Някои доставчици имат нужда от няколко дни, докато подготвят всичко. Това не е забавно, нали? Други имат възможност да осигурят основните си конфигурации в рамките на минути след плащането. Това означава, че човек може да започне да работи веднага. Разбира се, за специфични персонализирани конфигурации времето за наличност ще е малко по-дълго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.