Как да оптимизираме разходите за хибриден клауд

13.10.2020 714 0

Хибридният клауд е популярна стратегия за компаниите да разпределят дейностите си и да извлекат максимума от две или повече клауд услуги, които използват. Компаниите не искат да разчитат само на един доставчик или да рискуват да бъдат „заключени“ с един производител и затова хибридният клауд е добър избор. Освен това той предлага и много възможности.

Един от рисковете, които често се изтъкват за хибридния клауд, са потенциално високите разходи. Да, използването на хибриден клауд не е с цел да намали разходите. Той е за времето, когато компанията е готова да расте и иска да максимизира наличните възможности. И все пак, това не означава, че хибридният клауд задължително означава нещо скъпо. Всичко зависи от стратегията, плановете и подготовката.

Внимателно с разходите

Според прогноза на RedHad, 58% от корпорациите искат да се прехвърлят към хибридния клауд и да интегрират собствените си системи с клауд платформи. Такава възможност с безплатна консултация за оптималния вариант за всеки бизнес предлага и cloudware.bg. Това може да изглежда доста сложно, особено с всички възможности и предизвикателства, които ще се появят с първите стъпки в хибридния клауд. Ето защо е важно темата за разходите да е сред приоритетите от самото начало.

Трябва да се определи ориентировъчен бюджет, но с готовност той да се променя и адаптира неколкократно с разработката на стратегията. За да се предвидят по-добре разходите, може да се проучат сходни сценарии и ползи, бюджетни решения и съвети.

Това ще помогне в създаването на базова линия и ще улесни по-нататъшните проучвания и създаване на очаквания за различните сценарии. Не трябва да се забравя, че всичко това е само предварителна информация с цел ориентиране и ще се различава от реалността, когато започне същинската имплементация на хибридния клауд.

Мониторинг на потреблението и софтуер за управление

Когато хибридният клауд вече е внедрен, трябва да се наблюдава потреблението на услугите, които се използват. Има много и разнообразни софтуери за управление, като някои доставчици на услуги предлагат собствени разработки. Важното е да имате мониторинг в реално време, за да можете да следите какво е потреблението на всеки ресурс.

Тази стъпка е особено необходима за случаите, когато се използва план тип „плащаш, колкото използваш“. Чрез мониторинг в реално време може да се провери и следи дали наистина се използва това, за което се плаща. Съответно, може да се направят нужните корекции в абонаметния план и да се пренасочат средствата към услуги и функции, които са по-използвани от останалите.

Настройка на предупреждения

Това също е част от мониторинга, но с допълнение. Нека сме честни, лесно е да се каже „мониторинг в реално време“, но не винаги е възможно да се направи за постоянно. Затова настройката на аларми и предупреждения чрез съответния софтуер може да е от голяма полза.

Така ще се получават известия за най-различни събития като например претоварване, прекомерно използване на ресурси, изразходване на квота и т.н. А ако някоя аларма се активира все по-често, това е ясен знак, че трябва да се направят оптимизации на тази услуга.

Предупрежденията са полезни и за плановете „плащаш, колкото използваш“ и може да се следи кога да се намали даден ресурс или да се оптимизира бюджетът за него. С подобни системи за предупреждение може по-лесно да се следят и цялостните разходи.

Оптимизацията на разходи не е еднократно усилие

Както сигурно вече си е проличало, оптимизацията на разходите за хибридния клауд не е дейност, която се извършва еднократно. Да, тя е част от първоначалните планове и е сред приоритетите в стратегията и нейната разработка. След това обаче трябва да се развие до постоянен процес, който е част от практически ежедневието на използването на хибридния клауд.

Само по този начин може да е сигурно, че компанията извлича максимума от хибридния клауд не само от гледна точка на технологии, но и на разходи. Успешен процес за оптимизация на разходите може наистина да намали изразходваните средства в дългосрочен план.

Най-малкото ще помогне за тяхното по-добро управление и ще улесни навременната намеса, когато са нужни промени. Ако нещата се оставят „така, както са“ и платформата просто се използва и се плаща каквато сметка пристигне, има риск компанията да плаща повече, отколкото трябва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.