Как да преместите уебсайта си към нов хост?

09.07.2020 586 0

Преместването на уебсайта ви към нов хост е много подобно на това да се местите в нов дом. Отнема известно време и подготовката е от решаващо значение. Реалната работа може да се окаже или много лесна, или трудна, в зависимост от това колко добре сте планирали процеса.

Има много начини за миграция на уебсайт, но можем да ги систематизираме в три основни категории: използване на интегрирана услуга, да го направите сами или да платите на някого да го направи. Нека ги разгледаме малко по-подробно.

Използване на интегрирана услуга

Множество хостове и платформи имат вградени инструменти, които помагат при преместването на вашия сайт. WordPress например е толкова популярен, че би било трудно да се намери хост на уебсайт, който не поддържа миграция на такива сайтове. Обикновено всичко, което трябва да направите, е да създадете архив и след това да го прехвърлите на новия хост. Някои инструменти обаче изискват връзка със сайта, след което автоматично го копират.

Такива инструменти могат да имат затруднения с миграцията на базата данни и / или конфигурацията на DNS. Трябва или да използвате друг инструмент за това, или да настроите DNS ръчно. Добрите доставчици на хостинг услуги обикновено имат подробни уроци как да го направите с лекота, ако по някаква причина автоматизираният инструмент не върши работа.

Да платите на някого

Ако сте начинаещ в тази област или просто нямате време, можете да платите на някой друг да го направи вместо вас. Повечето хостинг доставчици предлагат такава услуга. А някои могат да свършат за вас цялата работа. Просто им давате детайли за стария хост и те ще се погрижат за останалото.

Някои хостове предлагат да ви направляват по време на миграцията. Това означава, че специалист от доставчика ще ви преведе през стъпките, които трябва да изпълните. Както и да се увери, че нищо няма да се обърка по време на прехвърлянето и конфигурирането.

Таксите за такива услуги могат да варират значително. Те могат да зависят от вида на сайта, конфигурацията, размера и други. Възможно е и да са безплатни, ако сте избрали по-скъп хостинг план. Затова е най-добре да проучите тези опции с избрания от вас хостинг доставчик.

Направи си сам

Ако използвате собствен сървър за хостинг или просто искате да научите нещо ново и спестите пари, ще трябва да опитате сами. Ако планирате по този начин да мигрирате уебсайта си, трябва да се погрижите за няколко неща:

Проучване и закупуване на нов хостинг

Това се подразбира. От вас зависи да проучите хостинг доставчиците и да изберете услугите, които отговарят на вашите изисквания.

Преместване на сайта

Тук нещата стават реални. Обикновено най-добрият начин да направите това е чрез FTP. Трябва да използвате FTP клиент, за да се свържете със стария си хостинг доставчик и да изтеглите целия сайт. Обикновено е в директория, наречена public_html. Други популярни имена за тези директории са www, httpdocs или нещо подобно.

След това трябва да качите файловете (запазвайте същата структура, без да променяте нищо) в новия си хостинг. Това отново трябва да стане чрез FTP. Можете да получите подробностите за FTP връзката в cpanel на вашите доставчици.

Следващата стъпка е движението на базата данни. Обикновено това е малко по-сложно и зависи много от вида на базата данни. В повечето случаи това е SQL файл. Въз основа на типа обикновено можете да използвате phpMyadmin и да експортирате базата данни от стария хост и след това да ги импортирате в новия. Уверете се, че името на базата данни е същото.

Вашата основна цел е да запазите и копирате структурата във вашия нов хост точно така, както е в старата. Уверете се, че имате пълни резервни копия на всичко преди да започнете.

Конфигуриране на приложения

Тук трябва да се уверите, че всичко работи. Всичко трябва да бъде актуализирано, свързано и да работи добре. В зависимост от типа на сайта, който премествате, може да се наложи да настроите други конфигурации.

Най-добре е също да проверите всичко с временен URL адрес и да видите дали всичко работи. В зависимост от вида на сайта и неговия размер, може да ви отнеме няколко дни, за да сте сигурни, че всичко работи правилно и да изгладите възможни грешки. По време на този процес очевидно трябва да поддържате сайта да работи върху стария хост, така че да не губите посетители. Избягвайте да правите промени или да добавяте ново съдържание към него, разбира се.

DNS превключване

Когато сте сигурни, че мигрираният сайт работи добре, е време да финализирате процеса. Това означава преминаване през DNS към новия хост.

Този процес може също да варира в зависимост от това как сте получили своя домейн. Ако е част от стария ви хост, той може да има данни за конфигурацията в cpanel. Но ако е закупен чрез друг регистратор, трябва да влезете в неговия уебсайт и да извършите превключването там.

За целта трябва да получите DNS записи на новия си хост (обикновено лесно достъпни в cpanel) и да ги въведете съответно в сайта на регистратора. Може да отнеме до 24 часа, за да бъде завършено DNS превключването, въпреки че обикновено отнема много по-малко от това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.