Как Docker и Kubernetes могат да ви помогнат?

11.09.2020 1 110 0

Docker и Kubernetes често са виждани като конкуренти, но всъщност те могат да се използват заедно. В действителност Docker и Kubernetes не са врагове. Те са едновременно сходни и различни и могат да се използват паралелно, за да се извлече максимумът от тях.

Описанието на двете технологии изглежда доста сложно на пръв поглед. Docker е платформа с отворен код, която помага за автоматизирането на пускането на приложенията като преносими, самостоятелни контейнери, които могат да работят в облак или на място в собствен или нает сървър.

Kubernets е софтуер за оркестрация с отворен код. Той има API, чрез което може да се контролират как и къде ще работят контейнерите. Може да се използва за Docker контейнери и прави по-лесно тяхното местене и скалиране, включително на множество контейнери едновременно и на множество сървъри или виртуални машини.

Как помага комбинацията от Docker и Kubernetes?

Целта на контейнерите е да улесни навлизането на нов софтуер. Идеята е, че кодът се пише веднъж, а след това приложението да може да се пусне навсякъде. Kubernetes помагат да се направи всичко това от едно място. Те предлагат много функции, които помагат със сигурността, мрежовата свързаност, балансирането на натоварванията и др.

От друга страна Docker е най-популярната платформа за изграждане и разпространение на тези контейнери. Dockerfile е контейнерът и той може да се съхранява и дистрибутира чрез облачния архив Docker Hub.

Сега вече разликите са малко по-видими. Docker помага със създаването и „опаковането“ на контейнерите, докато Kubernetes помага за тяхното управление, разпространение и мащабиране. Kubernetes надграждат възможностите на Docker. И двете платформи може да се използват самостоятелно и ще работят добре. Заедно обаче предлагат максимума на възможностите.

Когато използвате Kubernetes с Docker, може да подобрите и достъпността на приложението. То ще бъде онлайн дори и някои от възлите да са офлайн, ако е в облак например. Може да се използва и за подобряване на потребителското изживяване.

Комбинацията Docker – Kubernetes е инструмент и за ускоряване на дигиталната трансформация, защото може да се постигне по-бързо завършване и пускане на софтуера. Добър ход е да се проучат едновременно Docker и Kubernetes за вашите софтуерни планове. Платформите се развиват бързо и стават много популярни по целия свят.

Например стотици големи компании вече използват Docker Enterprise Edition. И преди време Docker съобщи, че разработчиците теглят над 100 млн. конейнера дневно. Накратко Docker и Kubernetes тепърва се развихрят в намеренията си да превземат индустрията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.