Световните разходи за публичния облак достигнаха нов рекорд

17.09.2020 619 0

Публичният облак продължава да расте. Нови данни на IDC и Gartner показват, че 2019 г. е била рекордна за този сегмент. И още, няма само една или две компании, които да отбелязват солиден ръст, а цели пет.

IDC казва, че през 2019 г. приходите на публичния облак са достигнали $233.4 млрд. общо за целия свят. Това е равно на 26% годишен ръст. Друг доста явен знак за доминацията на публичния облак е фактът, че това е и двойно спрямо приходите за 2016 г. Това означава, че секторът расте много бързо.

Големите играчи

Според IDC има пет големи имена, които доминират пазара. Те са Amazon Web Services (AWS), Microsoft, Salesforce, Google и Oracle. Всички те са взели над една трета от общите приходи и са записали по-бърз ръст спрямо целия пазар.

„Облакът се разраства далеч извън нишата на електронната търговия и спонсорираните чрез реклами онлайн търсения. Той е в основата на всички дигитални активности, на които хората и компаниите разчитат, докато навигираме през и продължаваме след пандемията. Корпорациите преди изминаваха облачните си пътувания за около 10 години. Сега те искат да приключат с прехода за по-малко от половината на това време“, коментира Рик Виларс, вицепрезидент на Световните проучвания в IDC в коментар за ITPro Today.

IDC анализира пазара на публичния облак като общо от три сегмента – infrastructure as a service (IaaS), platform as a service (PaaS) and software as a service (SaaS). Gartner от друга страна се концентрира върху IaaS. Компанията казва, че само този сегмент е достигнал $44.5 млрд. през 2019 г. Това е ръст с 37.3% спрямо 2018 г.

Петте топ имена в IaaS са малко по-различни: Amazon, Microsoft, Alibaba, Google и Tencent. Заедно те държат цели 80% от този сегмент. Amazon е големият лидер с 45% пазарен дял общо. Далеч на второ място е Microsoft със 17.9%.

Каква ще бъде 2020 г.?

2020 г. със сигурност ще влезе в историята като година на големи промени. Светът на ИТ вече беше подготвен за големи промени, които да започнат от 2020 г. След това пандемията промени плановете още повече. Заради нея компаниите преминаха към дистанционна работа и облакът стана още по-важен.

Очакванията за облака през 2020 г. вече бяха големи. Сега те са още по-сериозни. Ръстът на разходите за облачни услуги най-вероятно няма да е толкова голям, защото доста компании решиха да пестят средства в сегашната ситуация. Но потреблението ще запише сериозен скок. Според Gartner пазарът на публичния облак през 2020 г. ще запише ръст от 6.3%.

„Ще има продължителен натиск за облачните разходи, които ще са следствие на пандемията от коронавируса. Когато корпорациите са накарани да преместят апликациите в публичния облак заради пандемията, те осъзнават истинските ползи от него и е малко вероятно, че те ще променят този курс“, коментира Сид Наг, вицепрезидент на Gartner.

Накратко, това означава, че доставчиците на облачни услуги имат много големи възможности пред себе си. От тях зависи да направят така, че да се възползват максимално от това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.