Какви са ползите от нает сървър

17.02.2021 444 0

Все повече компании откриват ползите от наетите сървъри. Използването на нает сървър се възприема от много фирми като нещо сложно и затова често търсят други решения. Това не трябва да е така и определено има защо да отделите време да проучите предимствата и недостатъците на наетите сървъри за конкретните ви цели.

Първо, какво всъщност е нает сървър? Повечето хостинг услуги са споделени. Това означава, че получавате отделени ресурси като процесорно време, оперативна памет, място за съхранение на файлове и др., но те не са пиковите възможности на сървъра. Те се споделят между множество профили, които са съхранени на същия сървър. Това означава, че ако някой друг профил на същия сървър бива атакуван с DDoS или бъде претоварен от потребителите, всички на същата машина ще усетят проблема.

Наетият сървър е достъпен само за един клиент. Това означава, че на него ще се намират само вашите данни и само вие ще използвате ресурсите му. Освен това може да го конфигурирате както желаете и да го използвате за най-различни задачи. Това отваря много повече възможности и е идеално за компании и проекти със специфични изисквания. Нека да видим повече за предимствата на наетите сървъри.

Хардуер за вас

Както споменахме, едно от основните предимства на наетия сървър е, че целият му хардуер е само за един клиент. Никой друг няма да го използва. В зависимост от доставчика на услугата, може да се получават и ъпгрейди по заявка и клиентът да се наслади на персонализиран сървър.

Това означава, че дори и в пикови моменти, ще се наслаждавате на цялата мощ на сървъра. Вашите услуги няма да страдат заради някой друг.

Използването на нает сървър означава, че ще имате пълен контрол над него. Може да промените настройките на хардуера и например да спрете функции, които не ви трябват или ще са риск за сигурността. Разбира се, някои от функциите и допустимите промени ще зависят от конкретния хардуер или доставчика на услугата, така че се допитайте до неин представител, ако имате нужда от нещо специфично.

Вашият софтуер

Може да използвате наетия сървър за много повече неща от хостинг на уебсайт. Например да бъде място за фирмен бекъп, имейл сървър, да се използва за приложения и др. Клиентът може да избере какъв софтуер да инсталира и да го конфигурира по свое желание.
Някои доставчици може да ви помогнат допълнително, като предложат избор от няколко операционни системи, които да инсталират, докато подготвят сървъра. Това ще ви спести време в подготовка и ще получите сървър, който е напълно готов за работа.

Производителност и надеждност

Ексклузивен хардуер, собствен софтуер и един клиент на сървър. Като комбинираме всичко това и (би трябвало) да се насладите на добре работещ и надежден сървър. И ако има проблеми, то ще е много по-лесно те да бъдат локализирани и поправени, което ще намали времето без достъпност до услугата.

А някои доставчици могат да предлагат и заместители на техните сървъри, т.нар. redundancy. Това означава, че ако на вашия сървър се повреди компонент, който води до спиране на работата му, резервният сървър автоматично ще продължи работа и достъпността до услугата ви няма да бъде прекъсната.

Допълнителна сигурност

Макар и рядко, е възможно, когато използвате споделен хостинг, някой друг профил да бъде компрометиран от хакери и чрез него те да получат достъп до сървъра. Така може да станете косвена жертва на нечий чужд проблем.

Друг риск е, че може да споделяте сървър с потенциален спамър или зловреден сайт. Така и вашият сайт може да бъде свален или просто да бъде с увредена репутация, защото е на същия сървър и да получавате предупреждения за сигурността.

Наетият сървър премахва напълно тези рискове. Може да подсилите сигурността допълнително, като добавите още функции като SSL, да криптирате съхранените данни и др. При това, докато се възползвате и от услугите за сигурност на самия доставчик като защита от DDoS атаки, redundancy и др.

Наетите сървъри също така получават собствено IP. Това означава, че сайтът ви няма да страда в търсачките, защото някой друг е направил нещо лошо. Самостоятелното IP ще помогне сайтът ви да се ползва с доверие пред търсачките и да има по-добър рейтинг. Освен това ще улесни използването на платежни платформи, защитата на данните и др.

Топ инфраструктура

Едно от основните предимства на хостинг услугите е, че може да използвате инфраструктура от висок клас с много по-ниски разходи. Затова споделеният хостинг е толкова евтин, но въпреки това предлага високи скорости, топ хардуер, високо ниво на сигурност и още подобни благинки.

Може да се наслаждавате на всичко това и с нает сървър. Да, ще е по-скъпо от обикновено нает хостинг, но разходите все пак ще са несравнимо по-малки, отколкото ако правите всичко сами.

Наетите сървъри „живеят“ в същите дейта центрове като споделените. Ще получите всички ползи от тях, включително допълнителна сигурност, качествено охлаждане, високоскоростна връзка и др., но с добавеното „удобство“ на собствен сървър.

Ако нещо се обърка с дейта центъра, ще е задача на доставчика на услугата да го поправи. Това означава, че не трябва да се безпокоите за голяма част от поддръжката на инфраструктурата, което може да е както много сложно, така и скъпо. И като говорим за пари…

По-малко разходи

Използването на нает сървър ще е по-скъпо от обикновен споделен хостинг. Цената за машина от Cloudware.bg с двоен Xeon E5520, 16GB DDR3, 2x146G SAS с RAID 1 и 1 Gbit/s порт с неограничен трафик. Това ще е напълно достатъчно за повечето типични задачи за сайтове и други регулярни фирмени цели.

Разбира се, когато имате нужда от повече, може да заявите ъпгрейд или дори собствена, персонализирана конфигурация. В този случай цените може да станат доста високи, но отново няма да се доближават до типичните разходи, които биха се натрупали, ако правите всичко сами. И може да получите по-големи отстъпки при абонаменти за по-дълго време.

Също така ще спестите пари от поддръжката на сървъра. Тъй като той е нает, „домакинът“ ще отговаря за това (разбира се, трябва да го използвате разумно и да не злоупотребявате с услугата). Ще спестите пари за електричество, охлаждане, физическа охрана и много други разходи, които идват заедно с дейта център от високо равнище.

Правилният избор

Конкуренцията на пазара е доста сериозна. Това е чудесно за клиентите, защото означава, че те имат голям избор. Трябва да имате предвид няколко неща, за да сте сигурни, че ще изберете предложение, което отговаря на нуждите ви.

Определете бюджет и разгледайте какво предлагат повечето компании за тези пари. Имайте предвид, че целите ви ще се променят с времето, така че е добре да имате възможност да заявявате ъпгрейди. Понякога по-високите цени на услугата може да идват с допълнителни бонуси като по-бърза поддръжка, което да е от основно значение за бизнеса ви.

Говорейки за поддръжка, идеята на наетия сървър е, че ще го управлявате и администрирате сами. Все пак, това не означава, че трябва да сте наистина сами, когато има проблем, който не е свързан с инфраструктурата или дейта центъра. Някои доставчици могат да ви помогнат и при други проблеми. А наличието на квалифицирани специалисти по поддръжката, с които да се консултирате, може да е от решаващо значение.

Друг фактор е качеството на хардуера. Няма да е особено полезно да наемете сървър със стар или недотам качествен хардуер, нали? Затова трябва да обърнете внимание на описанието на услугата и на машините, от които може да избирате.

Също така, обърнете внимание на правилата за ползване на услугата. Ще видите какво е допустимо и какво не, за да се наслаждавате качествено на услугата. Разберете какво да очаквате от доставчика като време за реакция, време за инсталация, ъпгрейди и др.

Когато сте обмислили тези детайли, може да започнете своето пътешествие в света на наетите сървъри. То ще е доста ползотворно за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.