Как да извлечем максимума от cPanel

25.11.2020 520 0

cPanel е най-популярният контролен панел сред уебадминистраторите и има защо. Той е много лесен за използване и предлага множество функции. За новите потребители първоначалната среща със cPanel може да е притеснителна. Все пак има толкова много неща и човек може да се чуди за какво е всичко и как ще го научи.

Всъщност няма причина за притеснение. Не е толкова страшно. cPanel предлага „всичко в едно“ за администраторите, така че има много функции, които през повечето време няма да са необходими. Въпреки това е добре, че са там и са готови за моментите, когато ни трябват. Затова нека да разгледаме някои функции и съвети, за да извлечем максимума от cPanel.

Автоматични инсталации

cPanel е т.нар. backend платформа – той се използва от администраторите и се вижда от тях, но е необходима друга платформа, т.е. frontend, за потребителите. Например WordPress. Инсталирането на тези платформи по стария начин може да бъде малко трудно и отнема време. cPanel помага чрез секцията Autoinstallers.

В нея има готови инсталатори на много популярни платформи – WordPress, Joomla, Drupal, най-различни форуми, CMS и други. Конкретните платформи може да варират според хостинг компанията, която използвате. Това е функция, която ще употребявате рядко, но ще е много полезна и ще пести време.

По-малки ъпдейти и настройки

Когато инсталирате една (или повече) от тези платформи, ще може да използвате cPanel, за да управлявате част от ъпдейтите за тях. Например може да обновите и смените PHP версията с един клик. Също така може да управлявате PHP функции, да активирате компресия, да посочите максимален размер на файловете за качване и др. Много е полезно. Освен това системата може да прави и автоматични ъпдейти на платформите.

Управление на домейни

cPanel е полезен и за добавяне, настройка и управление на домейните, които ще използвате. Платформата поддържа Addon домейни и поддомейни. Има и удобни обяснения за всяка функция. cPanel поддържа и функции като „паркиране“ на домейн и предлага възможност за редакция на DNS зоните.

SSH поддръжка и SSL сертификати

cPanel улеснява и инсталирането на SSL сертификати. Има и допълнителни приложения като LetsEncrypt cPanel App, която позволява лесно и бързо добавяне на SSL сертификати. Важно! Ще трябва да добавите и съответните настройки във frontend платформата, която използвате. Например за WordPress има допълнителни плъгини, които улесняват настройването и поддръжката на сайта, както и осигуряват съвместимост със SSL изискванията.

Оптимизации на уебсайта

cPanel има и много функции, които помагат за оптимизирането на уебсайта. Наличността им може да зависи от типа хостинг, който използвате. Като цяло, повечето функции винаги са налични. Има и инструмент за оптимизация на сайтове, както и най-различни подфункции за компресиране на снимки и др.

Cron задачи

Друг начин да се оптимизира консумацията на ресурсите е да се използва cPanel, за да се настроят т.нар. Cron задачи. Те позволяват да автоматизирате определени модули и действия за сайта си. Например WordPress има способността да обновява някои модули на определено време, за да проверява за ново съдържание или промени. Това е удобно, но може да използва доста системни ресурси, особено ако имате сравнително статичен сайт с не толкова чести обновявания. С Cron задача може да настроите обновяванията на по-дълъг период от време и да пестите ресурси.

Други възможности за Cron задачите са да се настроят да изтриват временни файлове, да активират определени команди и скриптове и т.н. Има много възможности.

Мониторинг на ресурсите

Чудесен начин да се провери дали направените оптимизации работят е чрез мониторинг на използваните ресурси от сайта. За щастие, cPanel разполага с подробен панел за статистика. Тук има голям набор от опции на разположение.

Например може да видите общ доклад за ползването на диска, процесора, трафик и т.н. По този начин може да следите дали сайтът ви използва твърде много ресурси и да търсите проблеми. А може и да откриете, че сайтът става популярен и започва да надскача наличните ресурси в хостинг плана и е време за ъпгрейд.

Ако искате да се гмурнете в още повече подробности, cPanel предлага подробни статистики чак до това колко пъти даден файл е бил „посещаван”. Има и информация за видовете посетители, техния браузър, локация и т.н. Това помага да се определят потенциални източници на атака или тези, които използват твърде много ресурси.

Подробни извлечения за грешки

Нека сме честни, ако имате сайт, е въпрос на време да се появят проблеми. Може да бъде досадно и трудно да се определи какъв е проблемът. cPanel може да помогне чрез подробни извлечения за грешки, които включват данни и от самия Apache сървър. Това може да е полезно не само за администраторите, но и за разработчиците.

Създаване на имейл акаунти

Да, cPanel дори позволява създаването на имейл акаунти за вас и други потребители, които може да имат нужда. Това е лесен и удобен начин да си направите имейл за връзка, който да използва домейна на сайта и да е лесно достъпен.

Бекъпи

Много е важно да поддържате редовни бекъпи на сайта и данните си. Понякога нещо семпло като обновен плъгин може да „разбута“ всичко по сайта. За щастие, cPanel предлага доста добра функция за бекъпи. Има възможност за бекъп на целия акаунт – включително данни и настройки. Други варианти са да се направи бекъп само на самия сайт или пък частичен бекъп, където потребителят да избере кои модули да се включат в бекъпа.

Управление на файловете

cPanel предлага и доста добър файлов мениджър, който може да се използва като алтернатива на класическия FTP достъп. Може да преглеждате файлове, да ги редактирате, да качвате и сваляте файлове още много. Това е удобен начин да се вършат и много бързи задачи за управление на папките и документите. Например може да променяте разрешенията за достъп, имената на файловете, да редактирате код и др.

Създаване на персонализирани страници за грешка

Когато потребител се опита да посети страница, която не съществува, ще получи стандартно съобщение 404. Ако искате да добавите малко по-персонализиран вид на сайта си, може да направите и добавите собствена страница за грешка. cPanel позволява да направите това лесно и може да се добавят страници за различни типове грешки. И още една причина, защо си заслужава: може да използвате тези страници, за да дадете повече информация на потребителя и да го пренасочите към основния си сайт.

Използвайте търсачката

cPanel има толкова много икони и функции, че е лесно да се забрави кое къде е и дали го има. За щастие, в горната част на страницата има удобна търсачка. Чрез нея може да търсите функции по име или вид. Например ако не помните името на функцията, но знаете, че е за статистика, може да използвате именно това като ключова дума за търсене.

Активирайте 2FA

Може да защитите cPanel акаунта си с двустепенна автентикация (2FA). Това ще добави още един слой защита, което е много важно. Все пак cPanel акаунтът ви осигурява пряк достъп до backend-а на вашия сайт и сървър. За щастие, 2FA е лесен начин да се увеличи защитата. Функцията може да се активира от секцията с настройки на профила (по-лесно е да се използва именно търсачката и да се въведе two-factor authentication като ключова дума) и след това просто трябва да се следват указанията.

cPanel определено има много какво да предложи на всички уебадминистратори. Затова отделете време, за да опознаете платформата и да откриете всички начини, по които тя може да ви е от полза. Със сигурност има още много възможности в cPanel, които ще откриете и използвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.