Как да направим сървър за Valheim

12.05.2021 211 0

Valheim е популярна игра за оцеляване и поддържа игра в мрежа с няколко играчи. Тя е вдъхновена от историите на викингите. Играта все още е в ранна фаза на разработка, но въпреки това привлече доста голям интерес и вече е преведена на 12 езика. Тя предлага голям, отворен свят и генерира много предизвикателства за играчите. Също така разполага и с опция за създаване на собствен сървър.

Благодарение на това играчите могат да си имат постоянен, свой сървър, на който да играят с приятели и да си запазят всичкия прогрес и реализирани постройки. Това е чудесно и дори самите създатели на играта препоръчват тя да се играе в отбор от 3-ма до 5-петима играчи. Valheim като цяло поддържа игра в мрежа от 2-ма до 10 души в един сървър.

Настройката на Valheim нает сървър е известен процес, но си заслужава. Ще имате достъп до високоскоростна връзка, ниска латентност и в дългосрочен план ще спестите време, защото няма да се налага всеки път да пренастройвате всичко. Освен това сървърът ще е винаги онлайн и за играчите не е нужно да чакат хоста всеки път, за да играят. Така, че нека да започваме.

Какво е нужно за Valheim сървър

Може да инсталирате Valheim сървър практически на всеки компютър, който изберете. Възможно е просто да използвате стара машина, която да е свързана с интернет. Все пак по-добра опция е да изберете нает сървър. Така получавате перфектна комбинация от скорост и ниска латентност, както и достъп до хардуер, който с лекота ще се справя с играта и геймърите.

Valheim използва постоянно генериращ се свят. Това означава, че се разширява автоматично докато играчите го изследват и изучават. Принципът е подобен на работата на Minecraft. Това обаче означава, че колкото повече играете и светът става по-голям, той ще се нуждае и от повече ресурси. Така че, ако планирате дългосрочен сървър, трябва да вземете и това предвид.

Добрата новина е, че Valheim не е много „гладна“ за ресурси игра. За съжаление, няма официални системни изисквания за сървър, така че може да се наложи подход „проба-грешка“ докато намерите правилната конфигурация. Фенове на играта са споделили малко от техния опит онлайн и можем да се поучим от него.

От това ства ясно, че ще е нужна компютърна конфигурация минимум с двуядрен процесор. Вероятно е по-добре да се избере 4-ядрен процесор, особено ако планирате да играете с повече от петима играчи. По-мощната машина ще е и по-добре подготвена за бъдещите ъпдейти и новости в играта, която тепърва има да се развива. Възможно е да използвате и клауд сървър с виртуални ядра.

Ще трябва да обърнете повече внимание и на системната памет. С напредването на играта, особено по време на дълги сесии с няколко играчи, тя може да изисква доста RAM. Затова изберете сървър с минимум 4GB RAM и 8GB или повече, ако може да си го позволите.

Следва дисковият капацитет. В случая няма да ви трябва много – около 5GB за самата игра. Разбира се, трябва да вземете предвид и бекъпите, бъдещите ъпдейти на играта, както и операционната система. Въпреки това дисковият капацитет няма да е проблем, тъй като практически всички наети сървъри предлагат поне 250GB или повече, така че има предостатъчно място. Операционната система може да е Linux или Windows, но логичните очаквания са, че Windows ще е по-популярният избор.

Наетите сървъри ще бъдат и в дейта център с ентърпрайз ниво на оборудване и сигурност, така че качеството на връзката и времезакъснението няма да са проблем. Обърнете внимание в условията на доставчика обаче дали трафикът не е ограничен, тъй като при някои това е факт.

Играчи в Reddit споделят, че са били способни да „подкарат“ Valheim на доста по-скромни системи, но те ги използват за по-малко играчи и игра от време на време. Така че трябва внимателно да премислите вашите нагласи и планове за сървъра, броя играчи и времето, което ще прекарвате в игра.

Как да настроим Valheim сървър

Време е да започнем работата по нашия Valheim сървър. Трябва да имате достъп до нает сървър (или каквато друга машина сте избрали). На него трябва да инсталирате приложението на Steam и да влезете с името и паролата за Steam профила си.

Отворете Steam библиотеката и въведете Valheim в търсачката. В лявата колна ще видите категорията Tools и в нея трябва да е приложението Valheim Dedicated Server. Инсталирайте го и следвайте инструкциите на екрана, които може да се появят.

След това отворете папката, в която е инсталирано приложението. Най-вероятно това е:

C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Valheim Dedicated Server

Кликнете с десен бутон на мишката върху файла с име  start_headless_server и изберете опцията Edit. В зависимост от версията, може да има малко по-различен текст вътре във файла. Но като цяло важен е последният ред, който ще има подобен текст:

valheim_server -nographics -batchmode -name „My server“ -port 2456 -world „Dedicated“ -password „secret“

Разбира се, ще трябва да го редактираме. Може да смените “My server” с името, което искате да използвате за сървъра (запазете кавичките).

На мястото на “Dedicated” може да въведете името на самия виртуален свят във Valheim. Може да добавите и вече наличен свят или да генерирате нов. Важно: името не трябва да съвпада с името на сървъра. Трябва да са две различни имена. И разбира се, отново запазете кавичките.

Следва полето “password”. И тук е същото. Променете password с реалната парола, която искате да използвате за достъп до сървъра на Valheim.

Ако искате вашият Valheim сървър да е публичен, оставете числото 1 след реда Public. Ако искате да е скрит и достъпен само през IP, сменете стойността на 0.

Запаметете файла.

Следващата стъпка е да копирате файла и да му направите резервно копие в друга папка. То ще е нужно, когато има ъпдейт за играта, тъй като той може да изтрие оригиналния файл. Така всичко ще е готово и може да възстановите работата на сървъра бързо и лесно.

Преминаваме към отварянето на портовете. Това може да е стъпка с различни действия и ще зависи от типа сървър, хост и доставчик. Някои ще имат цял команден интерфейс, от който може да се направи това. А ако използвате лична машина у дома, ще трябва да промените конфигурацията през настройките на рутера.

Целта е да се отворят TCP/UDP портовете от 2456 до 2458 и да е разрешена връзката през тях през защитна стена. Обикновено хост портът е 2456 и той е препоръчван от създателите на играта. Уверете се, че тези портове са отворени, за да могат играчите да се свържат със сървъра.

Време е да активираме сървъра! Кликнете два пъти върху файла start_headless_server. Ще се отвори нов прозорец с команден ред (CMD), в който ще има текст. Към края ще има ред, който ще изписва датата и часа заедно с това прекрасно съобщение: Game server connected.

Процедурата по активиране понякога може да отнеме няколко минути, така че имайте търпение. Когато видите съобщението, сървърът работи и очаква играчите!

Как да се свържем с Valheim сървър

Време е да започнем да играем! Стартирайте играта както обикновен на машината, от която ще играете. Изберете своя герой и кликнете на таба Join Game.

Ако сте оставили стойността срещу реда Public на 1, ще може да откриете сървъра в полето Community. Просто въведете името му в търсачката и изберете съответния резултат. Може да е нужен около час докато списъкът се обнови.

Ако не ви се чака, или сте настроили Public стойността на 0 и сървърът е скрит, може да се свържете с него през втората опция. Кликнете на бутона Join IP. Въведете IP адреса и порта на сървъра, например: 192.168.1.1:2456.

Кликнете Connect и ще получите искане за паролата. Въведете и нея и трябва да се свържете със сървъра и играта да зареди. Приятно прекарване!

Допълнителни съвети

Може да си спестите въвеждането на IP-ти на сървъра всеки път, като го добавите в списъка си с любими сървъри в Steam. Така може да се свържете с Valheim сървъра си с няколко клика, много бързо и удобно.

Отворете Steam приложението и кликнете View > Servers > Favorites.

Кликнете на Add a server и въведете IP-то и порта, както по-горе. Кликнете Add to favorites. Така линкът винаги ще е под ръка и няма да се налага да въвеждате данните всеки път. Единствено трябва да запомните паролата. Нея ще трябва да въвеждате при всяко свързване със сървъра.

Какви разходи да очаквате

Разходите за Valheim сървър ще варират доста. Ако използвате собствена машина у дома, на практика ще трябва да платите само интернета и електричеството.

Ако решите да използвате клауд сървър или нает сървър, цените могат да започнат от около 15 евро на месец за подходяща хардуерна конфигурация. Разбира се, може да наемете и много по-мощна машина за повече пари, например около 40 евро на месец. В случай, че ще играете общо петима души, може да си разделите разходите до само 8 евро на месец на човек. А получавате и неограничен трафик, гигабитова връзка, ниска латентност и всички допълнителни предимства и функции на нает сървър, който се намира във висококачествен дейта център.

Може да се замислите дали подобна конфигурация не е прекалена за игра. Това зависи изцяло от типа геймър. Ако сте запален геймър, който иска качествен сървър без проблеми и с висока производителност, то тогава инвестицията в нает сървър е добро решение. Ако планирате да играете от време на време и да се събирате с приятели за кратки, забавни сесии, то най-вероятно и обикновена машина у дома ще ви свърши работа. Но в този случай трябва да сте готови да приемете възможните проблеми с производителността и качеството на връзката.

Каквото и да решите, създаването на Valheim сървър е чудесен начин да се забавлявате с приятели. Особено, ако обичате игри за оцеляване, куестове и оригинални истории и приключения. Valheim може да ви предложи по много от всичко това и то в изобилие.

Ако сте запален по компютърните игри, следващите статии може и да ви допаднат:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.