Как да направим уебсайт от нулата и струва ли си

03.02.2021 455 0

Много компании осъзнават, че е задължително да имат качествено онлайн присъствие. Преди няколко години можеше обикновен сайт, който представя накратко компанията, да е достатъчен, но днес вече е нужно много повече.

Компаниите знаят, че добър уебсайт може да им донесе повече клиенти, продажби и по-добра репутация. Затова много от тях са готови да инвестират в качествен сайт. Резултатът е, че разходите за разработка на сайт са доста високи заради голямото търсене. Освен това технологиите се промениха и развиха много, така че не е и чак толкова лесно колкото беше преди 10 години.

Когато компаниите разберат какви са разходите, някои от тях започват да обмислят дали не е по-добре да направят сайта си сами. Или пък става дума за малък бизнес, който не може да си позволи подобен разход. А може би искате да представите техническите способности на компанията си. Каквато и да е причината, възможно е да се направи сайт от нулата, но може да не е особено лесно.

Трябва ли да направите сайта си сами?

Ако имате техническите познания и време, действайте. Същото важи и ако нямате знанията, но имате желание да ги придобиете и да ги добавите към уменията си. Остава въпросът дали си струва подобна инвестиция? Особено след като вече има толкова много готови платформи, които са и безплатни. А има и много услуги и разработчици, които могат да се наемат, за да направят проекта или да помогнат в случай на проблем.

Има няколко причини, поради които може да изберете създаване на сайт от нулата. Например имате много специфични нужди или искате да използвате смесица от технологии и платформи и да ги обвържете със съществуваща инфраструктура. В такава ситуация наистина може да е по-добре да започнете от нулата, вместо да преработвате изцяло нечия друга платформа.

Друга причина е, че може да не искате да се обвързвате с конкретна платформа или разработчик. А може би просто не искате клиентите ви да си помислят: „тези са използвали безплатна платформа за сайта си“. За по-добра репутация може да е добра идея да се вложат допълнителни усилия и да си направите изцяло собствен сайт.

Ако планирате сами да поддържате и развивате сайта си и занапред, да го направите сами от нулата е добра идея. Така ще знаете от самото начало кое какво е, как и защо е направено така. Това ще улесни работата ви, отколкото да се чудите и разгадавате нечия друга работа.

Така, вече сте решили да направите сайта си сами. Това е чудено. Сега идва трудната част – реалната работа.

Да направим сайт от нулата

Първо лесните, но важни задачи

Трябва да изпълните някои други задачи преди да започне тежката работа. Това включва написването на план и стъпки, които да се предприемат по време на работата. Може да си направите и график, който да ви мотивира да продължавате с темпото на работа.

След това трябва да измислите име на сайта, да регистрирате домейн и хостинг. Може да изглежда твърде рано за това, защото нямате сайт, но сега е моментът. Когато тези неща са направени, това ще ви помогне и за работата на сайта, качването на готовите страници, тестването и т.н. Освен това готовото име и домейн ще са от полза по време на разработката на сайта и дизайна.

Време е за работа

Най-сетне достигнахме този момент. Започва изграждането на сайта. Е, не точно. Преди да си изцапаме ръцете с код, има още малко работа по полагането на основите.

Първо, трябва да решите дали искате да използвате инструмент за създаване на сайтове или не. Използването на подобен инструмент не е точно като готова платформа, но не е и създаване на сайт изцяло от нулата. Чрез него ще имате повече свобода да настроите нещата както искате, но има и някои ограничения. Също така кодът ще бъде генериран от инструмента, което може да доведе до проблеми по-натам, ако ще поддържате сайта самостоятелно или искате да правите големи промени.

Изберете функциите

От тук планирането става сериозно. Трябва да решите какви функции ще има на сайта. Например формуляр за контакти, модул за пазаруване, регистрации и т.н. Това ще зависи много от типа сайт, който правите и целите, които имате.

Трябва да имате ясна идея какво ще ви е необходимо, защото ще има основна роля в следващите стъпки. Разбира се много е вероятно в процеса на работа да сменяте, махате и добавяте неща от списъка с функции. Въпреки това е добре да си изясните поне най-важните неща.

Напишете си карта на сайта

Картите за сайтове (Sitemap) са полезни не само за ботовете на търсачките. Тя ще е полезна и за самите вас. Чрез нея ще знаете колко и какви страници трябва да направите, каква да е вътрешната навигация и какво е готово. Благодарение на картата ще знаете и какви други промени да направите, за да постигнете желаните цели. Картата ще помогне и да следите прогреса си по-лесно.

Разположение на елементите

Следващата стъпка е да нарисувате (да, точно така, да нарисувате) разположението на елементите на сайта си. Това означава да сте наясно къде ще са каретата, публикациите, колко колони ще има. Трябва да вземете предвид и менютата, лентите и всички останали елементи.

Това е моментът, когато ще видите сайта си за пръв път. Ще получите добра представа дали сте на прав път и какво ви очаква при писането на кода. Също така е моментът, когато трябва да решите какви цветове ще използвате, шрифтове и цялостния изглед на сайта.

Първо код или дизайн?

Труден въпрос. Искате да пишете код, но нямате готови елементи, които да използвате за него? Защо да имате готови елементи, когато не знаете как кодирането ще протече и какво ще трябва да се промени с развитието на работата?

Това е неизбежна част от процеса. Със сигурност ще се налага да правите, сменяте, триете и променяте много код и визуални елементи. Ще има и доста голяма част работа на принципа „проба-грешка“. Трябва да приемете това и да се стремите да развивате паралелно кода и визуалния дизайн.

Време е за кодене

Най-вероятно ще са ви нужни три основни езика – HTML, CSS и JavaScript. В зависимост от типа сайт и функциите, които са ви нужни, може да се наложи да използвате и други езици за програмиране като Python, SQL, PHP, .NET, Angular и др.

Както виждате нещата бързо могат да станат доста сложни. Лесно е човек да се почувства затрупан, особено ако гони график. Но ако можете да си позволите допълнителното време, нужно, за да научите новите неща и езиците за програмиране, това ще ви се отплати в дългосрочен план. Ще направи и поддръжката на сайта по-лесна, както и бъдещите ъпгрейди и преработка.

За по-семпли сайтове, може да се използва само HTML и малко CSS. В наши дни HTML5 е доста добре развит, способен на много неща и се използва широко от най-различни сайтове. В комбинация със CSS правят мощна комбинация, която е подходяща за всеки проект.

За по-сложни сайтове, които ще очакват повече посетители и данни, може да се наложи да използват и база данни и допълнителни езици. Може да използвате SQL, MongoDB или друга база. Ще е нужно и още учене и време. Но отново ще си струва, защото ще имате много по-добър сайт.

Не забравяйте съдържанието

Често хората, които правят сайтове, пренебрегват съдържанието докато не е късно. Всъщност „съдържание“ не са само постовете, които ще публикувате. В това се включват и текстовете за менютата, за фуутъра, информация за контакт, условия, политика за поверителност и т.н. Всичко това трябва да бъде направено докато върви и писането на кода, за да е готово за използване.

Преглеждайте през цялото време

Докато пишете код, градите сайта и създавате визуални елементи, сайтът постепенно ще придобива вид. Лесно е еуфорията да ви превземе и да искате бързо да направите всичко, за да сте готови. По този начин обаче рискувате да пропуснете някой малък проблем, който в последствие да създаде поредица от главоболия.

За да избегнете това, трябва да правите редовни прегледи и тестове на свършената работа. Тук наличието на готов хостинг ще е от помощ. Може да го заключите с парола, така че да е достъпен само за вас, но и да качвате и тествате в реални условия всичко. Така ще може да „хванете“ възможно най-много проблеми по-рано и да си спестите ядове.

Важно е да се каже, че винаги ще има някой проблем. Сайтовете „обичат“ да развиват всякакви странни проблеми, понякога без логична видима причина защо. Това е част от „живота с уебсайт“. Никога няма да сте напълно „готови“ със сайта си и винаги ще трябва да го подобрявате, за да е в тон с последните тенденции. Това е важно и за оптимизацията за търсачките (SEO), защото те оценяват добре написан код и качествено поддържани сайтове.

Заключение

Накратко това са основните неща как се прави сайт от нулата. Основното е да отделите достатъчно време за писането на код и научаването на всичко необходимо. Всичко останало е постижимо.

Ако искате да разберете как вашият сайт може да стане успешен, то тогава следващата статия е за вас:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.