Как да си направим Minecraft сървър

03.03.2021 1 000 0

Добрият стар Minecraft. Семпла игра с „блокчета“, която на много хора напомня на Lego. Тя е замислена за малки деца, но въпреки това бързо се превръща в една от най-популярните видеоигри изобщо с над 200 млн. продадени копия и над 126 млн. активни месечни потребители през 2020 г. И съществува от 2009 г. насам!

Всичко това е доста впечатляващо, особено като се има предвид, че Minecraft няма крайна цел. Това обаче е и красотата на играта. Тя има разнообразни и (почти) безкрайни ресурси, което вдъхновява играчи от всички възрасти да създават креативни проекти, строежи, предизвикателства и дори да създават машини или да програмират.

Един от най-популярните аспекти на Minecraft е играта в мрежа. Играчите могат да създават или да се присъединяват към сървъри с приятелите си и други геймъри и да се борят помежду си или заедно да създават цели общности. Играенето на Minecraft с приятели може да е изненадващо забавно и не е чудно, че е толкова популярно.

Много играчи просто се присъединяват към готови сървъри, което е лесно, но има и недостатъци. Например сървърът може да изчезне изведнъж, заедно с всичките ви проекти в него. Може да бъде инсталиран на слаба машина или да е с лоша връзка, което да доведе до висока латентност или нестабилна игра. А може и някой с лоши намерения да се присъедини към сървъра и да развали всичко. Затова има много играчи, които предпочитат частни сървъри, в които да имат повече контрол.

Колко струва?

Това обикновено е първият въпрос, който всеки би задал. Естествено, хората предпочитат да е безплатно. Затова търсенията в интернет за безплатни Minecraft сървъри са толкова популярни. Много често обаче „безплатен“ означава, че може да не се плаща с пари, но се „плаща“ с нещо друго. Например споделяне на данни или затрупване с реклами. Също така може да означава ограничени системни ресурси и да не е походящ за големи проекти или много играчи едновременно.

Ако имате големи планове за своя Minecraft сървър, то „безплатен“ не трябва да е в списъка ви. Същевременно „евтин“ Minecraft сървър може да свърши работа, но също ще е ограничен откъм ресурсси. Но когато имате сериозни планове за вашия Minecraft сървър, то трябва да го направите сами и добрата новина е, че не е задължително това да струва много пари.

Може да си наемете сървър за €39 на месец. Това ще ви даде по-добър и мощен хардуер на по-ниска цена, отколкото множество готови Minecraft хостинг услуги. Също така може да намалите цената още повече чрез клауд сървър. И в двата варианта ще получите и DDoS защита, неограничен трафик с ниска латентност и качествен сървър в защитен дейта център.

Единствената подробност е, че ще трябва да инсталирате и настроите Minecraft съвръва си сами. Това обаче е лесно. Колко лесно? Нека да разберем.

Какви ресурси са необходими?

Може да направите Minecraft сървър бързо, включително като използвате Linux дистрибуция за по-ниски разходи. Разбира се, може да се инсталира и на Windows, стига да имате лиценз за операционната система.

Без значение каква ОС изберете, първите стъпки са еднакви. Първо трябва да я инсталирате на сървъра, а след това да инсталирате и Java Development Kit (JDK). Трябва да бъде най-новата версия.

За Ubuntu може да направите това и чрез командния ред чрез следните команди:

sudo apt update
sudo apt install default-jdk
java –version

За CentOS може да използвате тези команди:

sudo yum update
sudo yum install java-11-openjdk-devel
java –version

След това трябва да инсталирате Screen, за да може сървърът да работи, когато не сте свързани към него. За Ubuntu командата е:

sudo apt install screen

А за CentOS командата е:

sudo yum install screen

Ако планирате да инсталирате сървъра на същата машина, на която ще играете, трябва да изтеглите и инсталирате и Minecraft Java Edition. Ако ще използвате машината само за сървър, може да пропуснете тази стъпка.

Следващата стъпка е инсталирането на самия Minecraft сървър. Трябва да посетите този сайт и да следвате инструкциите.

Ако получите съобщение за грешка, че не сте приели EULA (изискванията за ползване), може да ги прочетете в директорията, в която е инсталиран Minecraft сървърът (файл с името eula.txt). След това се върнете в терминала, отворете файла за редакция и променете реда eula=false в eula=true, като запаметите файла и затворите текстовия редактор.

След това активирайте Screen с тази команда:

screen -S "Minecraft server"

А с тази команда активирайте и самия Minecraft сървър:

java -Xmx1024M -Xms1024M -jar minecraft_server.1.16.4.jar nogui

Изчакайте малко докато получите съобщение, че всичко е готово.

За Windows просто трябва да пуснете файла Run.bat, за да постигнете същия ефект.

Ще видите прозорец с данните за сървъра, където може да следите важни статистики. Ще виждате колко системна памет се използва, колко играчи са се свързали, както и логовете на сървъра и чатовете. Също така от тук може да пускате множество команди за сървъра с различен ефект. Пълният списък е в страницата Minecraft Wiki. Дръжте я под ръка, защото командите са много.

В зависимост от конфигурацията и хоста, може да се наложи да настроите и защитната стена (firewall), за да разрешите връзките към сървъра. В Windows това става лесно от графичния интерфейс на съответното приложение, но за Linux дистрибуции могат да се използват команди като тази за CentOS 7:

firewall-cmd --permanent --add-port=25565/tcp
firewall-cmd –reload

По подразбиране Minecraft използва порт 25565 и не би трябвало да имате проблеми с него. Все пак попитайте хостинг компанията си, ако има проблеми с връзката.

Присъединяване към сървъра

Сега вашият Minecraft трябва вече да работи. Време е да се свържем към него. Ако сървърът е на същата машина, с която ще играете, може да се свържете директно. Това става като пуснете Minecraft и изберете Multiplayer > Add Sever и въведете името на сървъра. След това просто напишете localhost в полето за адрес на сървъра и сте готови.

Ако сървърът е на друга машина, може да се свържете с нея чрез домейн (ако имате такъв) или просто като въведе IP адреса му. Той трябва да е предоставен от хостинг провайдъра.

Трябва да въведете IP адреса в полето Server Address в клиента на Minecraft, като добавите и порта. Например: 192.168.1.11:25565.

Това е. Вече имате собствен Minecraft сървър, на който може да играете с приятели и хората, които поканите. Може да добавите и „бял списък“, за да могат само избрани хора да се присъединяват. Така няма да могат произволни играчи да откриват сървъра и да влизат в него. Също така може да добавите плъгини или модове. Това обаче може да изисква Forge Server клиент и съответно ще е нужен и на играчите в този сървър.

Добри практики

Когато имате сървър, вие сте негов администратор и сте отговорни за доброто му състояние. Това означава да се спазват и някои добри практики, които улесняват поддръжката:

  • Добавете „бял списък“, за да могат само предварително одобрени играчи да влизат в сървъра
  • Добавете плъгин или cron задача за редовни, автоматични бекъпи на сървъра.
  • Напишете правилник на сървъра и го предоставяйте предварително на играчите, които ще се присъединят. Така те ще могат да го прочетат и ще знаят какво да спазват.
  • Изберете сървър с поне 4GB RAM.
  • Изберете хостинг с неограничен трафик

Това е най-важното за успешна работа на сървъра. Приятни мигове в „квадратния“, но красив свят на Minecraft!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.