Как да си направим собствен FiveM сървър за 10 минути

17.03.2021 790 0

Grand Theft Auto V (GTA V) е сред най-популярните видеоигри в историята. Има основателни причини за това. Тя предлага на играчите огромно разнообразие от възможности, а създателят ѝ Rockstar Games отделя много време и ресурси, за да развива онлайн версията на играта и да добавя ново съдържание. Въпреки това, някои играчи искат повече от това и GTA винаги е била известна със своята голяма общност, която създава различни модификации.

Не е по-различно и за GTA V. Феновете създадоха много модове за сингъл плейър версията на играта, а постепенно започнаха да модифицират и мултиплейър версията. Играенето на модифицирана версия на GTA V е забранено на официалните сървъри на Rockstar. Това е нормално, тъй като компанията с право иска да осигури равнопоставеност между играчите.

Така че, ако искате да играете модифицирана мултиплейър версия на GTA V, ще трябва да се насочите към „моднат“ сървър на трето лице. Едно от най-популярните решения в тази област е FiveM. Тази модификация първоначално не беше много харесвана от Rockstar, но днес компанията е приела, че FiveM и другите модификации винаги ще съществуват. Все още не е позволено да се играе модифицирана GTA в сървърите на Rockstar, но няма да имате проблем да я играете във FiveM.

Какво е FiveM

FiveM започна като проект на фенове със семпла цел – GTA V да се играе онлайн с модификации. В началото се казваше Five Reborn, но в последствие се превърна във FiveM (M е за Модификации). FiveM иска да даде максималните модинг възможности и поддържа множество режими на игра, скриптове, модификации на картата, сървърни команди, нови коли, оръжия и др. Тя позволява на играчите да се наслаждават на модовете си както в сингъл плейър, така и в мултиплейър среда.

FiveM не модифицира оригиналните файлове на GTA V и не взаимодейства със сървърите на Rockstar Online. Така че играчите няма да бъдат баннати, заради модифицираната игра. Все пак трябва да разполагате и с оригиналната GTA V, за да може да използвате FiveM и модификациите. Програмата на FireM ще провери дали това е така, за да ви позволи да играете и модифицираната игра.

Защо да го използваме вместо стандартната версия?

Просто! Заради модификациите. Модинг общността на GTA винаги е била много голяма и създава интересни проекти. Може да намерите всичко: нови коли, обновени текстури, по-добри оръжия, нови мисии, скриптове и т.н. Ако обичате модифицираните игри или искате да поиграете на любимата си GTA с нов облик и да я видите в нова светлина, то FiveM е вашият избор. Освен това е популярна и за сървъри за ролеви игри в света на GTA.

FiveM се разработва вече повече от пет години и се е развил много. Той не пипа оригиналните файлове на GTA V, така че от тази гледна точка всичко е наред. Но означава, че ще ви трябва и още доста допълнително пространство, за да може да съберете както оригиналната игра, така и модифицираната, заедно с всички модове, които имате и които ще добавяте. Също така е препоръчително да се използва и по-мощен компютър, който може да се справя с модовете, особено тези, които са с нови текстури с висока резолюция.

FiveM списъци със сървъри

Не е изненада, че много играчи търсят списъци с FiveM сървъри. Има много голям избор. Някои са само за ролеви игри. Други са за игри и мисии. Някои просто обичат хаоса с най-различни откачени модификации.

FiveM има сравнително строг свят. Може да блокира сървъри, ако те не спазват правилата. Или ако се опитате да си направите сървър без лиценз. Да, трябва ви лиценз, ако искате да имате FiveM сървър. Добрата новина е, че сървърите до 32-ма играчи са безплатни и не трябва да се плаща нищо. Сървърите между 33 и 64 играчи трябва да плащат $15 на месец и $50 за 65 до 128 играчи. Важно: дори и безплатните сървъри трябва да си извадят лиценз.

Как да си направим собствен FiveM сървър

Не искате да разчитате на чуждите сървъри? Направете си собствен. Възможно е и е позволено. Ще ви трябва компютър за хостинг. Възможно е и да използвате клауд сървър или нает сървър. Така ще получите чудесен хардуер и няма да има проблеми, когато повече играчи са на линия едновременно. Също така, ако изберете клауд или нает сървър, ще се наслаждавате на ниска латентност и високоскоростна връзка от първокласен дейта център.

Създаването на FiveM сървър ще го добави и към официалния списък с FiveM сървъри. Така и други играчи ще могат да го намерят и да се присъединят. Това е чудесен начин да се намерят нови приятели, с които да се наслаждавате на същите модификации. Не се опитвайте да печелите пари от такъв сървър. Може да ви донесе проблеми с големи компании. Проектът е създаден с идея за забавление. Затова може да си направите и личен сървър и да поканите избрани приятели на него.

Колко ще струва всичко това? В зависимост от плановете ви за сървъра, може да си вземете подходящ клауд сървър за около 18 евро на месец. Както вече споменахме, лицензът на FiveM е безплатен за до 32-ма играчи. Сървърът няма да обработва самата игра, така че нещо с 4GB до 8GB RAM ще е предостатъчно за 32-ма играчи. Ако планирате да играете с 16 души или дори по-малко от 10, то тогава може и сървър с по-малко RAM да се окаже достатъчен и съответно разходите ще са още по-малки.

Препоръчва се да се използва Windows за инсталацията на FiveM сървър. Има и Linux версия, но тя няма много поддръжка и ако има проблеми с нея, ще бъдат решени по-бавно, ако изобщо бъдат.

Може да си направите FiveM сървър сравнително лесно. Официалният наръчник е наличен тук и е най-добрият източник на информация.

Имайте предвид, че е много важно да си направите лиценза преди да инсталирате сървъра. Ще е нужно и публично достъпно IP за тази цел. Първоначалната регистрация ще се нуждае от това IP, за да провери сървъра.

Важно е да се инсталира и Visual C++ Redistributable 2019 или по-нов, както и Git. След това процесът е доста лесен. Инсталацията може да е готова за около 10 минути.

След това ще ви трябват още около 10 минути, за да настроите сървъра. Това означава парола за администратора, избор на основни настройки и добавяне на лиценза.

Следващата стъпка е да се добавят модификациите, които сте избрали. Както винаги, много добра идея е да имате бекъп на оригиналната инсталация на FiveM преди да добавите модовете. Така ще може бързо да възстановите нещата, ако има проблем с някой мод.

Може да добавяте модове и скриптове в папката Resources в сървърната директория на FireM. Преди това изтрийте и кеш паметта от Cache папката. След това може да активирате модовете във файла citmp-server.yml в основната директория на сървъра.

Как да го деинсталираме

Понякога FiveM може да прави проблеми заради дефектен мод или друга причина. Често деинсталацията и преинсталацията на всичко може да помогне.

Очевидно първо може да пробвате с класическия начин за деинсталация през контролния панел на Windows. Това е началото. Понякога обаче някои файлове може да останат и след това. Също така остатъчни папки и файлове на FiveM може да дадат грешка, че се използват и съответно да не могат да се инсталират.

Прегледайте какви приложения се стартират с Windows. Може да направите това през Task Manager в таба Startup. Деактивирайте FiveM елементите, ако има такива. След това рестартирайте системата и пробвайте отново да изтриете остатъчните файлове и папки. Друг вариант е да пробвате през Safe Mode на Windows, който също ограничава пускането на програми, които може да използват тези файлове.

Това са най-важните стъпки. Създаването на FiveM сървър е лесно, особено, ако вече имате опит с инсталацията на модове в GTA V. Приятна игра!

Ако искате да си направите Minecraft сървър, ето как:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.