Какво е CentOS Stream? Бъдещето след края на CentOS 8 …

13.01.2021 651 0

CentOS, както го познаваме, загина! Няма друг начин да го кажем. На 8 декември 2020 вицепрезидентът и главен технически директор на Ред Хат (RHEL), Крис Райт, заби последния пирон в ковчега на CentOS. Една от най-популярните дистрибуции с пазарен дял от 18.6% ще бъде прекратена на 31-ви декември 2021 за CentOS 8 и малко по-късно за CentOS 7 до 30 юни 2024. 

Какво каза екипът на RHEL по случая? 

В блога на CentOS може да видим че всичките усилия ще бъдат фокусирани върху CentOS Stream и актуалната версия CentOS 8 ще получава поддръжка до 31.12.2021

Идеята е, че тази нова ОС ще върши работа като предварителен клон на RHEL. Точно както Fedora, но една стъпка по-стабилна. Нещо като алфа версия на RHEL. Имайте предвид, че CentOS Stream все пак ще бъде клон за разработване, една стъпка по-добре от Fedora, но преди RHEL. Затова може да очаквате не толкова стабилна ОС и това може да е решаващ фактор за много.

Екипа на CentOS насърчава сегашните потребители на CentOS 8 да актуализират до CentOS Stream. Това обаче може да не бъде прието толкова добре и много потребители да мигрират към друга Linux дистрибуция.

Това, на което набляга Крис Райт е, че светът се променя и услуги, замислени първо за клауд, стават все по-популярни. Той твърди, че СааС (Software-as-a-Service) решенията са бъдещето и затова ни трябва CentOS Stream. Новата ОС ще бъде “достатъчно стабилна” и едновременно ще има динамично развитие. 

Може да прочетете цялата статия с мнението на Крис Райт в блога на RHEL и статията на Рич Боуен в блога на CentOS

Главният технологически директор спомена, че Facebook, който ползва CentOS, вече е мигрирал към CentOS Stream и че Intel също подкрепят новата ОС. Достатъчно ли е да повярваме? 

Какво казват потребителите на CentOS? 

Събрахме някои от коментарите от блога на CentOS и от видеото „Какво е CentOS Stream” от YouTube и ето някой от общите мнения на потребителите: 

“Стабилността не означава само процесите, които следвате днес. Това означава също така да можете да разчитате на обещания относно процеси, които също ще бъдат следвани утре.”

“Взимате решения, защото ги искате, а не въз основа на това, което клиентът иска.”

“Така стана, вместо да слушаме общността и да стигнем до компромис.”

“Декември 2020. CentOS е мъртъв. Почивай в мир.”

“Планирам да се прехвърля на Ubuntu LTS след 20 години със CentOS”

“Настояването със CentOS Stream за всички уби CentOS. Време е да мигрираме към Ubuntu Server!”

“Изчакайте Rocky Linux. Същият код е като основата на Centos. Оставете RHEL и преминете към Debian за продукция. Това е, което ние правим в момента.”

“Аз всъщност смятам да мигрирам моите клауд сървъри към FreeBSD. Толкова стабилна ОС е като CentOS и RHEL и е идеална за чудесен сървър. Сигурен съм, че red hat ще съжалява за този ден.”

Нямаше позитивни коментари и обществото изглежда ядосано с новината. Често се среща хората да не приемат промяната. Някой мислят да мигрират към FreeBSD, Ubuntu или друга дистрибуция. 

Историята на CentOS на кратко

CentOS е стара Linux дистрибуция. Създадена е през 2004. Тогава се е казвала CAOS Linux и е била базирана на RHEL. През 2006 се обединява с Tao Linux и приема името CentOS. 4 години по-късно, се превръща в най-популярната дистрибуция на Linux с 30% пазарен дял. По-късно губи популярност от Debian и Ubuntu и в момента има 18.6% пазарен дял (Data 05.01.2021). 

Марката CentOS е била спонсорирана от Red Hat и по-късно закупена от компанията през 2014. Остава предимно независима до декември 2020. Сега управителният борд на CentOS и Red Hat решават да прекратят преждевременно поддръжката на CentOS и да продължат напред с CentOS Stream.  

Какво да правим след смъртта на CentOS? 

 • Вариант 1 – да останем с CentOS 8 до 31.12.2020. След това ще приключи поддръжката и бъдещи ъпдейти. Има все още време да планирате бъдеща стратегия за вашите сървъри. 
 • Вариант 2 – върнете до версия CentOS 7 и ще имате поддръжка до 31.06.2024. Ако няма нови промени, то поне ще има по-продължителна поддръжка за CentOS 7, отколкото за CentOS 8. Така ще имате повече време за планиране. 
 • Вариант 3 – минете на CentOS Stream. Това, което Red Hat казва е, че има малка разлика в сравнение с CentOS 8, но ще бъде по-малко стабилна от RHEL. 
 • Вариант 4 – мигрирайте към друга дистрибуция като RHEL, Ubuntu или Debian. Или преминете от Linux към FreeBSD или Windows Server. Имайте предвид, че може да има нужда от доста учене за новата ОС или дистрибуция.  

Какво е CentOS Stream?

CentOS Stream е новата Linux дистрибуция на CentOS Project, която напълно ще замени CentOS 8 и CentOS 7 през следващите години. Регулярно ще бъде обновявана, не както преди с големи версии през голям период от време.  

Това може да е проблем, когато говорим за сървъри. Много биха предпочели стабилност пред функционалност. Наистина стабилна версия, вместо най-новата версия. 

CentOS Project е част от Red Hat, компанията майка, която реши да смени стратегията. Сега CentOS Stream поставя CentOS като основна тестова операционна система (upstream OS), която тества нови функционалности и ги добавя, когато вече са стабилни, към RHEL дистрибуцията. 

Втора е във веригата на нови функции – Fedora, после CentOS Stream и накрая RHEL. 

Може да се зададем въпроса “Ще замени ли Fedora или ще изчезне след време?”. Какъв е смисълът да имаме 2 платформи за тестване? 

В момента CentOS Stream 8 не е много различна от CentOS 8, но това ще се промени с времето. Новата ОС със сигурност ще отблъсне много хора от CentOS, заради несигурността и промените. Има план за издаване на CentOS Stream 9 през Q2 на 2021, но все още няма информация за нея. 

Как да се премине от CentOS Linux към CentOS Stream?

Процесът е лесен, следвайте тези команди:  

# dnf install centos-release-stream

Това ще инсталира CentOS Stream.

# dnf swap centos-{linux,stream}-repos

Това ще премине към CentOS Stream.

# dnf distro-sync

Синхронизира дистрибуциите.

# cat /etc/centos-release

Проверете съдържанието на написаната папка с cat командата и трябва да покаже “CentOS Stream release 8”. 

CentOS Stream често задавани въпроси

Защо е създадена CentOS Stream?

За да стимулира развитието и да добавя стойност към RHEL дистрибуцията, която ще е стабилна. CentOS Stream се ползва като отворена платформа за развитие, вместо затворения подход при RHEL.

Какви архитектури поддържа CentOS Stream? 

Поддържани са x86 (64), aarch64 и ppc64le. Arm7hfp ще бъде добавена също и все още няма информация за s390x. 

Как може да се сдобием с CentOS Stream?

Може да посетите страницата за теглене или да ъпдейтнете от CentOS 8 или CentOS 7.

Какво ще се случи с други CentOS представяния?

CentOS 9 няма да съществува!

CentOS 8 ще получава ъпдейти до 31.12.2021.

CentOS 7 ще получава ъпдейти до 30.06.2024.

CentOS 6 получи последния си ъпдейт на 30.11.2020.

Кога CentOS Stream 8 ще получи ъпдейти? 

CentOS Stream 8 ще продължи да получава ъпдейти. Предстои един голям през Q2 на 2021, който ще се казва CentOS Stream 9.

Какво означава CentOS Stream за сегашните потребители на версиите CentOS 8 и CentOS 7?

Те ще имат ограничено време, за да актуализират до CentOS Stream или да намерят друга дистрибуция, която по-добре пасва на техните нужди.  

Какво да правят хората, които използват CentOS за комерсиални цели? 

Според Red Hat те трябва да преминат към платената дистрибуция RHEL. Другият вариант е да намерят друга подходяща дистрибуция.

CentOS Stream срещу CentOS 8

 • CentOS Stream е по-нестабилна от CentOS 8.
 • CentOS Stream ще получава ъпдейти преди RHEL и CentOS 8 след. 
 • CentOS Stream ще има по-дълъг живот; CentOS 8 няма да има поддръжка след 31.12.2021.
 • CentOS Stream няма все още фенове, а CentOS 8 има много. 

Преимущества на CentOS Stream

 • Ще получава нови функции преди RHEL дистрибуцията.
 • По-гъвкава платформа от предишната.
 • Все още не е много различна от CentOS.
 • Потенциално може да има голяма общност от разработчици. Предстои да видим. 

Недостатъци на CentOS Stream

 • CentOS Stream ще бъде по-нестабилна от CentOS 8.
 • Изявления от CentOS Project относно бъдещи ъпдейти, не могат да бъдат вземани като 100% истина. 
 • Кара CentOS потребителите да се преместят към платената RHEL, ако искат висока стабилност. 

Заключение

CentOS е към краят си, но има решения. Най-близкият вариант е новата CentOS Stream. Проверете я обстойно и може би ще ви свърши работа, без да има нужда да правите значителни промени. Ако не става за вас, погледнете други операционни системи. 

Ако имате въпроси относно миграция към друга ОС или за ползването на CentOS, може да се свържете с нашия отдел продажби и да проверите нашите Клауд Сървъри и Наети Сървъри. Ние можем да Ви упътим през промяната.  

Ако искате, може да разгледате и тази статия по същата тема:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.