Какво е CWP и как да го инсталираме?

13.08.2020 432 0

CentOS Web Panel (CWP) е популярен контролен панел за уебхостинг, който улеснява управлението на един или няколко сървъра. Може да се използва както за наети сървъри, така и за VPS, като не се налага да се използва SSH за всяка дори минимална промяна на настройка на сървъра. Освен това CWP е безплатен и с отворен код.

Може да използвате CWP на RPM Linux OS дистрибуции като CentOS, RedHat, CloudLinux. Той има и пълна поддръжка за LAMP (Linux, Apache, MySQL, MariaDB, PHP) пакета, който инсталира паралелно със себе си.

CWP има голям брой функции за инсталация и конфигурация на сървъри и доста богат контролен панел с функции като защитен логин, DNS зони, инсталация на скриптове и др.

Как да инсталираме CWP?

Трябва да се започне с малко предварителна подготовка. CWP поддържа само статични IP адреси, така че се уверете, че сървърът ви е на такъв. Инсталирайте CWP на „прясно“ инсталирана ОС, за да се намали рискът от потенциални странични проблеми.

Има и някои хардуерни изисквания. Сървърът трябва да разполага поне с 512MB RAM и 10GB HDD място за 32-битова инсталация и 1GB RAM за 64-битов сървър. Силно препоръчително е оперативната памет да е 4GB, за да може да се използват всички функции и възможности на CWP.

Сега можем да започнем процеса на самата инсталация. Трябва да се влезе в сървъра с root профила и да се активира терминалът, за да се подготви името на хоста с командата:

hostname srv.example.com

Препоръчително е да се използва поддомейн, а example.com, разбира се, да се смени с реалния домейн.

Следващата стъпка е да се настрои IP адресът, ако са повече от един:

yum install NetworkManager-tui
nmtui

Следва ъпдейт на сървъра с тези команди:

yum -y install wget
yum -y update
reboot

Сега е време за изтегляне на CWP:

cd /usr/local/src
wget http://centos-webpanel.com/cwp-latest
sh cwp-latest

Следва активиране на самата инсталация. Командите може да варират според платформата. Например за CentOS 7:

cd /usr/local/src
wget http://centos-webpanel.com/cwp-el7-latest
sh cwp-el7-latest

или за MariaDB 10:

cd /usr/local/src
wget http://centos-webpanel.com/cwp-latest
sh cwp-latest

Във всички случаи сега трябва да се изчака процесът по инсталиране да завърши. Той може да отнеме около 30 минути. Когато е готов, сървърът трябва да се рестартира чрез командата reboot за тази цел.

След рестартирането може да продължите с конфигурацията на CWP от по-удобния уеб интерфейс. Отворете уеб браузъра на сървъра и посетете: http://SERVER-IP:2030/ (заменете SEVER-IP с реалното IP на сървъра).

Влезте с root името и паролата.

Продължете с помощника за конфигурация. Тук може да въведете DNS, IP, хостинг и др. След това всичко е готово за хостинг на сайтове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.