Какво е Debian и за какво служи?

24.02.2021 329 0

Какво е Debian?

Debian е много популярна и надеждна операционна система (ОС) с Linux kernel. Безплатна е, с отворен код, постоянно получава поддръжка от международно общество от разработчици.

Първата версия на Debian излиза през 1993 г. 3 години по-късно (1996), първата стабилна версия най-накрая е готова.

Debian предлага 3 дистрибуции: stable (стабилна), testing (тестова) и unstable (нестабилна).

Стабилната дистрибуция е най-новата, официално представена версия на Debian. Тази версия вече е готова и е преминала изискванията за стабилност и сигурност. Тя е най-препоръчителната за бизнеси, начинаещи и обикновени потребители.

Тестовата версия разполага с най-новите пакети. Те са в процес да бъдат добавени към стабилната дистрибуция. По-напредналите потребители могат да изпробват новите пакети и дори да помогнат с премахването на бъгове. Тестовата дистрибуция е много важна за развитието и пускането на стабилната Debian версия.

Нестабилната дистрибуция е първото място, на което пристигат новите пакети. Те няма да бъдат прехвърлени към тестовата дистрибуция, докато не се премахнат критичните бъгове. Тази версия е много интересна и е центъра за развитието на Debian. Отличен избор за напреднали потребители, експерти и разработчици.

Историята на Debian

Debian навършва почти 3 десетилетия. Има много за разказване, но нека наблегнем на ключовите моменти, които изграждат успеха ѝ в софтуерната индустрия.

През 1993 г., Debian излиза за първи път (версия 0.01). Оригиналното име е било “Debian Linux Release”, измислено от създателя – американския софтуерен инженер Иън Мърдок. Той разработва Debian, докато учи в университета Пърдю (Индиана). Там той завършва бакалавърска степен по компютърни науки през 1996.

Debian е дума, създадена от Мърдок. Той комбинира първите букви от името на своята приятелка Дебра Линн и своето име Иън.

В началото на деветдесетте Softlanding Linux System (SLS) е била много популярна дистрибуция. По мнението на Мърдок, липсата на добра поддръжка създавала много проблеми. Това го мотивира да създаде нова ОС, базирана на Linux. В началото Debian е създадена като безплатна дистрибуция с отворен код. Точно както Linux и GNU.

През 1994 г. Debian получава спонсорство за 1 година от Free Software Foundation (FSF) – неправителствена организация, която промоцира свободата на ученето, дистрибуцията, създаването и модифицирането на софтуер. Много близки идеи за Мърдок.

През 1995 г. първите портове за системи, които не са базирани на IA-32 архитектура, стават реалност.

През 1996 г. Debian 1.1 излиза и Брус Перенс, американски компютърен програмист и поддръжник на безплатното софтуерно движение, става новият водач на проекта.

Дефиницията на отворения код и първият му манифест стават реалност благодарение на него. Той е създателят на BusyBox, софтуерен пакет, който включва различни Unix инструменти, в executable файл. През неговия мандат от assembler output (a.out), Debian преминава към executable and linkable format (ELF).

Перенс е връзката между Debian и филма Играта на играчките (Toy Story). Различните версии на ОС имат секретни имена, взети от Играта на играчките (Buzz, Rex, Bo, Potato, Woody, Lenny, Squeezy, Wheezy, Jessie, Buster, etc.). Перенс въвежда този модел на наименуване. Той работи в Pixar 12 години.

През 1998 г. Иън Джаксън поема водачеството. Портът за m68k е втори официален порт, който излиза с Debian 2.0.

През 1999 г. се решава, че водачеството на проекта ще се сменя всяка година с избори. Debian 2.1 е представен и включва Advanced Packaging Tool (APT), безплатен софтуерен интерфейс (free software UI), и библиотеки за инсталирането и триенето на пакети.

Създадени са Libranet, Storm Linux и Corel Linux – първите производни ОС на базата на Debian. През 2000 г. е създадена тестовата дистрибуция бива създадена.

През 2002 г. излиза първата версия с криптографски софтуер, Debian 3.0 (Woody).

През 2005 г. излиза версията 3.1 (Sarge) с над 70% актуализиран софтуер и около девет хиляди пакета. На бял свят се появява нов модулен дизайн, който улеснява инсталирането и поддържа LVM, XFS и RAID.

През 2007 г. 4.0 (Etch) включва графичен инсталатор и x86-64 порт.

През 2010 г. бекпортирането, избирането на части от новите версии на софтуера, за да бъдат приложени в по-стари версии, става възможно.

Развитието на Debian продължава, благодарение на работата на неговата обширна общност.

Плюсове на Debian

Ако вече се интересувате, нека да влезем малко по-дълбоко в плюсовете на използването на тази ОС.

Сигурност и стабилност

Всеки пакет има правилна конфигурация по подразбиране. Разработчиците и екипът за сигурност на Debian работят по актуализациите, за да подобрят както стабилността, така и сигурността. Това е доказана и надеждна операционна система за много устройства, от настолни компютри, лаптопи до сървъри.

Голямо разнообразие от пакети

Почти тридесет години непрекъснато развитие са донесли около петдесет хиляди пакета! Нека си припомним, че освен наличните пакети, включени в стабилната дистрибуция, потребителите могат да изследват и най-новите в тестовата и нестабилната дистрибуции. Това прави менюто с пакети още по-широко.

Поддръжка за различни архитектури

Debian поддържа огромен брой архитектури и техни разновидности. X86-64, amd64, armel, armhf, arm64, mips, mipsel, mips64el, i386, s390x, ppc64el и дори SPARC.

Добре известно е в индустрията, че ако не работи с Debian, най-вероятно с нищо няма да работи.

Безплатна е

Да получите безплатно всички функции на мощна операционна система за редовна употреба и дори за разработване е наистина голямо предимство. Особено за бюджетите на бизнеса.

Напълно персонализиран инсталатор

Тя предлага много пълен инсталатор, който предлага кратък избор за инсталиране за нормалните потребители и всичко необходимо за напредналите, за да изберат своите предпочитания и да персонализират всичко в детайли, ако желаят.

Основа е за други популярни дистрибуции

Debian предлага необходимите инструменти за модифициране и изграждане на софтуер по лично желание. Ако не се чувствате напълно комфортно при използването на Debian, винаги можете да опитате една от многото различни дистрибуции, базирана на нея – Ubuntu, MX Linux, Parrot OS, Deepin, Kali Linux, Knoppix, PureOS, Anti X, Tails, SteamOS, Devuan, AV Linux, и други.

Те запазват най-добрите функции на Debian и служат, за да изпълнят конкретни цели.

Глобалното общество от разработчици

Дългият живот на Debian е възможен поради голямата му, активна и подкрепяща общност от разработчици, винаги готова за отстраняване на неизправности.

Минуси на Debian

Проверете аргументите от другата страна на монетата и преценете сами.

Няма платена поддръжка

Някои потребители търсят постоянна помощ, достъпна 24/7, със сертифицирани експерти от утвърдена институция. Debian се ръководи от общността. На разположение са много способни експерти, които да подкрепят потребителите, но не в условията на платена услуга.

Чака се за нова стабилна версия

Има оплакване относно времето, необходимо на новите пакети да пристигнат в стабилната дистрибуция, най-надеждната.

Ползва Systemd

Има противоречие около въвеждането на Systemd вместо Init в Debian. Systemd е система за инициализация, която администрира различни задачи. Red Hat, американска софтуерна компания, се включи пряко в нейното развитие.

За някои потребители не е проблем, но други мислят, че Systemd Suite може да се опита да контролира системните процеси и потребителското пространство (десктоп).

Има начин да замените Systemd с Init в Debian. Някои потребители го правят, други смятат това за досадна допълнителна стъпка.

Кой ползва Debian и за какво?

Търговските компании, неправителствените и държавни организации, потребителите на настолни компютри печелят от мощните функции на Debian:
• Автомобилна индустрия
• Мрежи
• Метеорологични услуги
• Уеб хостинг
• Защитни стени
• Сървъри
• Борсова индустрия
• Разработка на хардуер и софтуер
• Изследвания във всички видове науки и академични области (инженерство, архитектура, медицина, телекомуникации, лаборатории, AI, медии, анимация, роботика …).

3 популярни дистрибуции popular distros Debian based

На базата на Debian са изградени много дистрибуции. Ако не сте били в пряка връзка с Debian, много вероятно сте се натъкнали на него, докато сте използвали една от тези дистрибуции.

Ubuntu

Много популярна безплатна и с отворен код, с вариант за всички видове устройства като роботи, сървъри, суперкомпютри и др. Предлага се на повече от петдесет езика. Използва се на виртуални машини и компютри.

За неговото развитие отговаря Canonical (компания) и глобална общност. Тя е много сигурна поради различни фактори. Кодът ѝ може да бъде проверен директно и бързо, за да се поправят грешки. Има вградена ефективна защитна стена, редовни актуализации и поддръжка.

MX Linux

Проста и стабилна операционна система. Лесна за инсталиране и използване за редовни потребители. Включва добър избор от пакети по подразбиране, така че след като се инсталира, е готова за употреба. Неговият софтуерен мениджър ясно показва списъците с пакети. Подходяща е за потребители, идващи от Windows, за плавно навлизане в Linux.

Само с едно щракване потребителите могат да конфигурират различни настройки. Това е дистрибуция в средна категория, по-лека от Debian, така че може да работи на стари компютри поради по-ниската нужда от ресурси.

Kali Linux

Създадена от компанията Offensive Security и е базирана специално на тестовата дистрибуция на Debian. Целта ѝ е да тества мрежи и устройства чрез атаки. По подразбиране включва стотици инструменти като Metasploit, Wireshark, Nmap, Burp Suite, Maltego, Ettercap, Armitage, John the Ripper и много други.

Заключение

Debian е официална и дългогодишна дистрибуция, която може да бъде използвана от много различни типове потребители. От тези, които имат нужда от стабилност, до по-напреднали потребители, търсещи предизвикателства.

Ако искате да пробвате качествата на Debian, вижте сега нашите облачни сървъри и наети сървъри на Cloudware.bg. Ние предлагаме атрактивни и различни предложения, затова само изберете и опитайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.