Какво е FreeBSD и за какво се използва?

27.01.2021 607 0

Знаете ли точно какво означава FreeBSD? Дори и да не знаете, вероятно сте виждали някъде „Beastie“. Логото с демончето на BSD. Идеята за демончето се ражда от произношението на BSD и приликата му с произношението на Beastie. Концепцията му за демони идва от тези компютърни програми, базирани на Unix операционни системи, наречени демони (daemons).

FreeBSD означава безплатна версия на дистрибуцията на Бъркли (BSD). Това е операционна система (ОС) за вградени платформи, сървъри, настолни компютри и т.н.

Съвместимост, скорост, съхранение, висока сигурност, работа в мрежа и стабилност са някои от нейните характеристики. FreeBSD е с операционна система с отворен код, безплатна за потребителите по целия свят, с позволение да я използват и модифицират, подобряват или променят по начина, по който искат.

FreeBSD е подобна на Linux. Основните им разлики са, че Linux предоставя ядро (kernel) и драйвери, но софтуерът е предимно на трети страни. Системата FreeBSD включва ядро, драйвери, помощни програми, софтуер и документация. Linux кодът има общ публичен лиценз copyleft, което означава, че е безплатен за използване и промяна, стига модифицираният продукт да следва същия лиценз. Докато FreeBSD използва BSD лиценза, по-разрешителен, позволяващ и търговско използване на модифицирания софтуер FreeBSD.

Поради това кодът на FreeBSD се превърна в основата на много популярни операционни системи: Дарвин (macOS, iPadOS, iOS …), FreeNAS, Playstation 3 и 4 конзоли. WhatsApp, Nokia, Netflix, IBM, Sony Japan, Netcraft, Yahoo, Yandex, Apache, Cisco, McAfee, Dell EMC Isilon, NetApp, Verisign и още много други международни компании, които го използват.

Кратка история на FreeBSD

Лабораториите на Белл (Bell Labs’ „Research Unix“) дават началото на първата Уникс операционна система (Unix operating systems). На нейната база, се разработва Софтуерната Дистрибуция на Бъркли (Berkeley Software Distribution – BSD) и от нея произлиза FreeBSD, която е публикувана през 1993.

През 1974 AT&T Bells Labs дава лиценз за ползване на Unix кода на Калифорнийския Университет Бъркли. Разработката на Бъркли добавя виртуална памет, бърза файлова система и TCP/IP. Тази версия получава първо името Уникс на Бъркли “Berkeley Unix” и накрая Софтуерна Дистрибуция на Бъркли “Berkeley Software Distribution” (BSD). AT&T, собственика на Unix, дава лиценз на Бъркли да го ползва.

През 1989 излиза първата BSD публична версия “Networking Release 1” (Net-1). За да стане безплатна дистрибуцията (BSD license), се полага много усилия да се замени оригиналния код на AT&T. До този момент, почти всичко е заменено с изключение на 6 AT&T файла.

През 1991 “Networking Release 2” (Net-2) бива публикувана без тези 6 файла на AT&T, които по-рано са били част от ядрото.

Година по-късно 6-те файла на AT&T вече ги няма и имат заместители. Цялата операционна система вече е готова и е портната на Intel 80386 процесор. Получава името “386BSD”. Бива публикувана през анонимен FTP сървър.

През 1993 потребителите на 386BSD създават проекта FreeBSD за да обогатят, поддържат и актуализират операционната система. 

Характеристики на FreeBSD

Разлики могат да бъдат намерени от версия на версия. Следват общи характеристики на FreeBSD, които са валидни за най-новата канонична версия на FreeBSD.

Сигурност

Притежава удължени атрибути на файловата система, списъци за контрол на достъпа, задължителен контрол за достъп, одити на събития и още. 

Памет

Предлага два варианта за криптиране на данни на дисково ниво, GBDE и Geli. Първият изгражда произволен ключ всеки път, когато се пише в сектор. И Geli позволява на ключа да бъде изграден с различни елементи от данни (файлови битове, фраза и т.н.). Той позволява множество ключове (потребителски, корпоративен …) и еднократен ключ.

FreeBSD поддържа файловата система ZFS, което създава файлова система за разширяване чрез поредица от устройства или пул. И може да добави допълнително пространство за съхранение към пул, като се добави друго устройство. ZFS форматира и управлява дялове.

Чрез меки актуализации (soft updates) се защитава UFS файловата система в случай на срив на системата. Неговата способност за „моментна снимка“ ефективно прави предпазно копие на UFS.

Неговата GEOM включва пълно криптиране на диска, водене на журнали, RAID, кеширане, достъп до мрежово съхранение и конкатенация. GEOM позволява комбинации от всички тези опции за съхранение.

Съвместимост (хардуер)

FreeBSD е съвместим с много голям брой устройства. Различни архитектури (amd64, i386, pc98, PowerPC, sparc64), устройства (Ethernet, FDDI, ATM, безжични интерфейси и мрежови устройства, контролери на дискове, аудио, камери, IEEE 1394 –firewire- и Bluetooth), криптографни ускорители и други. Може да проверите съвместимостта на хардуера на FreeBSD, преди да го инсталирате.

Съвместиммост с различни операционни системи

FreeBSD притежава вграден слой за съвместимост. Това позволява почти всеки софтуер, който работи на Linux, да работи и на FreeBSD, BSD/OS, SVR4 и Windows с Wine.

Софтуер от трети страни

Официалното хранилище на FreeBSD има над 26,000 приложения от трети страни. Операционната система предоставя структурата наречена “ports collection”, за да се инсталира софтуер. 

Приложенията трябва да се компилират от източника, ако техните лицензионни условия се съгласяват, или да се изтеглят като предварително компилирани бинарни файлове. Портовете търсят изходния код на приложението, който потребителите искат (от отдалечено или локално хранилище), разопаковайте го в системата, закърпете го и накрая го съставете. Някои версии на FreeBSD включват мениджър на пакети за инсталиране, актуализиране и лесно премахване на пакети.

Мрежи

TCP/IP стана на FreeBSD е базиран на 4.2BSD решението за TCP/IP. Като цяло поддържа IPv6, SCTP, IPSec, IPX, Apple Talk, безжични мрежи (Wi-Fi) и Common Address Redundancy Protocol (CARP), за споделяне на IP адреси в множество от възли. Така, ако един възел не успее, информацията се намира от друг.

Затвори (Jails)

Затвори е способността на FreeBSD да работи с многобройни виртуални машини с различни операционни системи, върху FreeBSD хост, чрез виртуализация (ниво операционна система) и механизъм за сигурност. Всеки затвор работи с индивидуален IP адрес и хост. Всички затвори споделят едно и също ядро (kernel) и могат да работят по едно и също време. Те работят независимо, което означава, че използват само ресурсите предназначени за тях и не други.

Виртуализация

FreeBSD bhyve е най-новото решение, което замества затворите (jails), за подобен резултат. Служи, за да ползвате различни операционни системи като Windows, Linux, или OpenBSD, по едно и също време. Основната разлика между затворите и bhyve е, че първото е виртуализация на ниво операционна система, само за FreeBSD гости, а второто няма такова ограничение.

FreeBSD kernel

Тя има модулен дизайн за потребителите, което им позволява да инсталират или деинсталират модулите, които искат, когато имат нужда от тях. Тя има мащабен интерфейс за уведомяване за събития. Поддържа комуникация, управление на зареждане на процеси и файлови системи.

Шел (Shell)

Шелът по подразбиране в FreeBSD за рут потребителите е tcsh и sh на нормалните потребители.

Инсталатори (Installers)

Има два варианта за инсталатори – sysinstall или bsdinstall. Това са начините на потребителите за конфигуриране на софтуер, портове и пакети. Bsdinstall е по гъвкав, модулен и по-нов в сравнение с esysinstall.

Преносимост (Portability)

FreeBSD може да се портне на различни архитектури. Работи на x86 (32 bit) и x86-64 (64 bit), но и до различна степен работи и на NEC PC-9801, 64-bit SPARC, 32-bit и 64-bit PowerPC, 32-bit ARM, 64-bit ARM. Поддръжката е ограничена, но има шанс да получат пълна поддръжка в бъдеще. Следните архитектури имат частична поддръжка IA-64, MIPS, RISC-V, а DEC Alpha не се поддържа въобще.

Поддръжка

Данните, свързани с проекта FreeBSD (ръководства, често задавани въпроси, архиви и др.), са достъпни за всеки заинтересован потребител на различни езици. А общността е огромна по целия свят и това означава надеждна подкрепа.

За какво се ползва FreeBSD? 

След като прегледахме повечето функции на FreeBSD, вече сме наясно какво е FreeBSD. FreeBSD е надеждна операционна система с общо предназначение. Така че няма ограничение за използването ѝ. Нека да видим някои варианти.

FreeBSD може да служи за работа като:

 • Защитна стена (Firewall)
 • Рутер (Router)
 • FTP сървър
 • DNS сървър
 • mail сървър
 • web сървър
 • домашен медия сървър
 • Операционна система за нормални потребители на лаптопи или десктоп компютри
 • Мрежи (Networking)
 • Мрежови памети (Network-attached storage NAS)
 • Прокси уеб филтъри на съдържание (Web content filtering proxy)
 • Система за бази данни
 • Moodle
 • Вградени платформи (Embedded platforms)
 • И още…

FreeBSD може да служи за проучвания (във всякакви насоки), образование, интернет услуги, писане на софтуер, автоматизация на процеси и друго.

Преимущества на FreeBSD

FreeBSD има много положителни страни:

 • Безплатна е. Няма цена за ползването ѝ.
 • Отворен код. Може да модифицирате кода, както решите.
 • BSD лицензът позволява комерсиално използване на модифицирания код.
 • Стабилна ОС. И е цяла ОС, не само ядро.
 • Сигурност. По подразбиране сигурността е добра, но може да се подсили допълнително. 
 • Добра производителност. В много случаи може да има по-добра производителност, отколкото Linux дистрибуциите при еднакъв хардуер.
 • Многофункционална. Може да ползвате FreeBSD за различни нужди.

Недостатъци на FreeBSD

FreeBSD има и някои несъвършенства:

 • Недостатъчна поддръжка за хардуерни компоненти.
 • Обществото, което развива FreeBSD, е много по-малко от това на Linux.
 • Има малък брой софтуер от трети страни.

FreeBSD дистрибуции

С течение на времето са разработени различни дистрибуции, базирани на FreeBSD. Всяка дистрибуция е фокусирана върху различни аспекти и нужди на потребителите. Нека да разгледаме някои от най-популярните.

FreeBSD

Това е много използвана дистрибуция, която често се среща на много сървъри и настолни компютри. Малко по-трудна е за използване, така че я препоръчваме за напреднали потребители. Вече говорихме дълго за нейните характеристики. Поради няйната популярност, лесно ще намерите подкрепа от други потребители за отстраняване на неизправности.

TrueNAS (network-attached-storage)

Това е ОС с чист уеб интерфейс и шел конзола за административни фунции. Достъпна е на поне 20 езика. Има над 20,000 порта и пакети на официални хранилища. Поддържа Unix, macOS, Windows, и различни виртуални хостове. Работи на x86-64 архитектура. TrueNAS OS работи с памет напълно отделно от своите дискове. 

GhostBSD

Това е по-опростена и приветлива дистрибуция за потребители на настолни компютри. Тя има MATE или XFCE работна среда. След като ОС бъде настроена, необходимият софтуер за настолни компютри, изискван от повечето нормални потребители, също ще бъде инсталиран без допълнителни стъпки.

pfSense

Това е дистрибуция, фокусирана върху защитна стена/рутер. Неговата конфигурация може да се извърши на физическо устройство или виртуална машина, за да се създаде ефективна специална защитна стена/рутер в мрежа. Тя може да бъде инсталирана и подобрена чрез уеб-базиран интерфейс. Това е надеждно решение за защита на мрежите.

OPNSense

Друга дистрибуция на защитна стена/рутер. Освен тези основни възможности, тя включва и виртуална частна мрежа (VPS), оформяне на трафика и балансиране на натоварването. Повече възможности могат да бъдат активирани чрез приставки. Интерфейсът ѝ е уеб-базиран и работи върху архитектура x86-64 и i386.

XigmaNAS (network-attached-storage)

Уеб интерфейс на XigmaNAS е написан на PHP и чрез него потребителят може да конфигурира всичко. Той поддържа UNIX-подобни операционни системи, Apple и Windows. Работи върху x86-64 и ARM архитектури. Предлага се на над 20 езика.

Заключение

FreeBSD определено се възползва от наследството на UNIX и го обогатява. Днес FreeBSD се позиционира като надеждна операционна система, която оказва влияние върху развитието на голям брой софтуери с отворен и затворен код.

Сега знаете всички предимства, които тази многофункционална операционна система с отворен код, може да ви предложи. Ако искате да я пробвате и да използвате всичките й възможности, вижте нашите предложения за Клауд сървъри и Наети сървъри. Имаме много варианти, така че със сигурност ще удовлетворим вашите нужди.

В блога може да намерите още статии и за други операционни системи. Ако искате да ги прочетете, кликнете на линка по-долу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.