Какво трябва да знаем за създаването на Counter Strike сървър

31.03.2021 424 0

Counter Strike е много стара игра. Тя е на сцената вече над 20 години и все още има голяма аудитория. През годините имаше доста разнообразни версии, но основната причина за популярността ѝ е играта в мрежа. Играта е толкова популярна за мултиплей, че има професионални отбори и турнири с наградни фондове над милион долара.

Въпреки това за много играчи обикновеният мултиплей с приятели е достатъчен. И макар да има много Counter Striker сървъри, някои играчи предпочитат да си имат собствен. Има няколко основателни причини.

Защо да изберем частен Counter Strike сървър

Counter Strike е чудесна игра, но ако искате да сте много добри в нея, ще трябва да се упражнявате. Много. Може да я играете любителски, но ако искате „про-геймър“ изпълнения и клипове, като от турнир, ще трябва да поработите доста. В такъв случай собствен сървър е задължителен.

Наличието на личен Counter Striker сървър ще ви позволи да тренирате с отбора си колкото искате. Ще имате пълен контрол над средата и ще може да упражнявате ъгли, стратегии и всичко друго, което поискате.

Защо не може да направим всичко това на „официален“ сървър? Все пак има толкова много разнообразни, готови Counter Strike сървъри, че всеки може да намери това, което му е нужно, нали? Официалните сървъри имат ранкинг система и строги правила. Модификации не са позволени. Нито пък поведение, което може да се смята за странно. Например цял отбор да губи рунд след рунд и да е в ролята на мишени.

Имайте предвид, че ще бъдете свързани с други играчи, които ще видят тренировките ви и може да не бъдат толкова „отворени“ към идеята и просто да искат да играят. А и не искате други да виждат тренировките и стратегиите ви, докато ги разработвате. Нали?

Използването на собствен сървър е чудесно и за моментите, когато искате да играете с конкретни хора, без да губите време в чакане на опашката и да се притеснявате за ранга си. Ако сте си организирали класическо LAN парти с приятели, такъв сървър ще е идеалното решение. Така ще може да играете и да се забавлявате колкото и както искате.

И още нещо. Когато си направите сървъра, решавате каква версия на Counter Strike да бъде. Може да си имате собствен Counter Strike 1.6 сървър или пък сте от малцината, които предпочитат Counter Strike Source сървър. Или Global Offence, който ще разгледаме.

Какви ресурси са необходими?

Първо, трябва ви хардуер. Ще ви трябва сравнително мощна конфигурация, особено ако искате да имате сървър за повече от 10 играчи. Това ще е нужно, ако искате да играете различните режими, като някои от тях може да достигат до 32-ма играчи. За такъв сървър ще ви трябват поне 8GB RAM и процесор с 2 нишки на сървър и 2.4GHz или повече.

Ако планирате да играете само класически режими с 10 играчи, то може да се „разминете“ и с 4GB RAM процесор с една нишка. Все пак по-добре е да изберете сървър с повече мощност, за да може да играете спокойно и без проблеми.

Има няколко варианта. Може да наемете сървър. Може да е клауд съвър, чийто ресурси споделяте с други потребители. Има много такива предложения. Може да изберете и самостоятелен нает сървър и да използвате всичките му ресурси само вие. Или пък да използвате собствена машина.

Следващата стъпка е операционната система. Може да инсталирате Counter Strike сървър както на Windows, така и на Linux машина. Ако изберете Windows, трябва да предвидите повече RAM. Освен това 8GB е минимумът за вас.

Как да си направим собствен Counter Strike сървър?

Очевидно е, но трябва да се каже. Трябва да притежавате играта и на компютъра си. Ще ви трябва и профил в Steam. Така ще може да тествате и използвате сървъра.

Сега да започваме. Пълните и подробни инструкции се намират тук. Това са официалните насоки и те идват директно от Valve, създателят на играта. Няма по-добро от това. Ще обърнем внимание на основните стъпки, както и на потенциални грешки и проблеми, които да се избягват.

Първо, изтеглете приложението за Counter Striker Dedicated Server. Нарича се SteamCMD. Инсталирайте го на сървъра.

След това ви трябва Steam токен за оторизация. Трябва да посетите тази страница и да следвате инструкциите. Ще ви трябва този токен, затова си го запишете или копирайте.

Когато пускате сървъра, токенът ще ви е необходим. За целта трябва да си направите скрипт с режимите за игра на сървъра. Просто отворете папката на CS и създайте нов текстов документ в нея. Въведете командите за режимите на игра и не забравяйте да добавите токена си към всеки от тях.

След това запаметете файла като start.bat и се уверете, че е в същата директория като файла srcds.exe. Сега, когато кликнете на файла, сървърът ще стартира с въведените режими на игра. Може да ги променяте, махате или добавяте други по всяко време.

Свързване към вашия собствен Counter Strike сървър

Ще трябва да знаете публичното IP на сървъра. Ако използвате клауд или нает сървър, може да получите IP-то от доставчика на услугата. Ако хоствате сървъра сами, може да видите IP-то в мрежовите настройки на операционната система или чрез srcds_run команда. Или пък просто да отворите Google и да напишете what’s my IP.

Следващата стъпка е да добавим IP-то в Steam или CounterStrike. За Steam това може да стане през приложението на Steam > View > Servers.

Може да го добавите и през самата игра. Кликнете на Play бутона и на Official matchmaking, за да се отвори падащото меню. Изберете Community Server Browser и кликнете на таба Favorites tab. Добавете IP-то на сървъра тук.

Други бележки и функции

Да разгледаме и някои допълнителни възможности, които може би бихте искали или не в Counter Strike сървъра си.

GOTV

Това е начин да имате своеобразно ТВ предаване на игрите в сървъра и да позволите на други хора да гледат. Функцията е готина, но практически ще удвои нужната RAM, за да може всичко да работи гладко. Затова е функция, която няма да ви трябва, ако просто ще играете с приятели. Ако ще сте домакин на турнир и ще има зрители, може да е полезна функция за предоставяне на по-добро преживяване.

Криптиране и DDoS

Вярвате или не, CS игрите често са мишена на различни хакери. Те знаят, че играта е популярна и могат да я използват за „тренировки“. А може да искат просто да развалят нечий турнир или следобед. Затова е препоръчително да имате SSH връзка към сървъра си. Също така някои доставчици, като Cloudware, предлагат клауд и наети сървъри с DDoS защита в техните дейта центрове.

Сървърна честота

Сървърната честота (тикове) показва колко често сървърът обновява информацията за движенията на обектите и другите играчи пред зрителното поле на даден играч. На теория по-голяма честота означава повече прецизност. Но също така означава и по-голяма консумация на ресурси.

Стандартният Counter Striker работи на 64 тика. Това означава, че играчът получава 64 ъпдейта в секунда. Може да имате и 128-тиков CS сървър, но има доста дебати доколко има смисъл. Някои казват, че променя твърде много параметрите на играта. Други пък я предпочитат. В крайна сметка зависи от приятелите ви, но трябва да знаете, че 128 тика ще изискват по-мощен хардуер и промени в клиентите (игрите) на играчите.

Ако предпочитате класически CS, то тогава няма да се налага да минавате през всички усилия за преконфигуриране на сървъра за 128 тика и стандартен ще ви свърши перфектна работа.

Заключение

Като цяло това е всичко. Инсталирането на сървъра може да изглежда малко сложно в началото, особено ако нямате опит с въвеждането на команди в CMD среда. Всъщност не е чак толкова трудно. Така че не се притеснявайте. Отделете малко време и се наслаждавайте на любимата си игра с приятели точно така, както искате.

Ако сте запален играч, следващата статия също може да ви се услади:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.