Кога да изберем клауд и кога нает сървър

28.04.2021 167 0

Уеб хостингът се е развил много през годините. Днес има толкова много опции и варианти, че е лесно човек да се обърка. А и уебхостингът вече не се възприема просто като място за интернет сайт. Вече могат да се правят толкова много и различни неща с хостинг услуга. Естествено има и множество различни услуги, които са разработени за разнообразните цели.

Две от популярните хостинг услуги в наши дни са клауд сървърите и наетите сървъри. И двете дават доста голяма свобода и може да ги използвате за много повече от хостинг на сайт. Може да ги ползвате и за приложения, съхранение на данни, подобряване на бизнеса си по много начини.

Въпросът обикновено е коя от двете услуги да изберем. Нека да ги разгледаме и да видим за какво са подходящи.

Какво е клауд сървър

Клауд сървърът работи като обикновен, физически сървър. Разликата е, че всъщност е виртуален. Той използва отделени за него ресурси от основния сървър. Също така може да използва и няколко различни сървъра, за да обедини техните предимства или за бекъп копия.

Клауд сървърите могат лесно да бъдат преконфигурирани. Доставчиците могат да добавят още ресурси, да променят конфигурацията, да ъпгрейдват и скалират по всяко време. Също така е възможно да се поддържат копия на различни сървъри, за да се гарантира наличност на услугата.

Това е и по-евтина услуга като цяло, защото ресурсите са споделени. Това означава, че споделяте самата физическа машина с други клиенти. В 99% от случаите това няма значение. Но понякога може да създаде проблеми, ако някой от клиентите използва твърде много ресурси или е под хакерска атака. Тогава работата и на другите клиенти може да е затруднена. Това се случва рядко, но е възможно.

Какво е нает сървър

Наетият сървър е реален, физически сървър. Клиентът наема цялата машина и може да я използва за каквито проекти желае (в рамките на условията за ползване на доставчика, разбира се).

Клиентът не споделя ресурсите с никой друг и целият сървър е на негово разположение. Физическата машина се намира в същия дейта център като клауд сървърите. Тя използва същата инфраструктура и защити. Като цяло това е по-скъпа услуга от клауд сървъра заради очевидните причини, че се използва само от един клиент. Това означава, че той има пълен контрол над машината и не трябва да се притеснява, че ще страда заради чужди грешки.

Кога да изберем клауд сървър

За повечето случаи изборът между клауд и нает сървър може да се сведе до бюджет и нужни функции. Клауд сървърът може да е „по-гъвкав“ в тази сфера.

Новите клауд сървъри могат да бъдат създавани почти моментално и да бъдат конфигурирани според определени изисквания на клиентите. Като цяло имат висок процент време на наличност и добра производителност. Освен това лесно се добавят и други функции, бекъп и е много лесно да се скалират.

Клауд сървърите също често позволяват възможност да се скалират само при необходимост. Например, когато очаквате повишен трафик към сайта си заради промоция или разпродажба. Може да увеличите капацитета само за този период и след това да се върнете на по-евтин план, както е необходимо. Така плащате за това, което реално използвате.

Кога да изберем нает сървър

Наетите сървъри са чудесни за проекти, в които дискретността е важна. Тъй като сте единственият потребител на сървъра, друг няма да има достъп до него (освен ако не поискате от доставчика на услугата да извърши някаква процедура).

Сред предимствата на наетия сървър е, че ще използвате пълния капацитет на процесора, системната памет и останалите компоненти. Това е и начин да използвате мощен и скъп хардуер без големите първоначални разходи. Друга полза е възможността да поискате персонализирана конфигурация, която е направена според вашите нужни. В дългосрочен план това може да е по-евтина опция, особено ако управлявате ресурсите ѝ добре.

Най-добрите ползи от клауд сървърите

Най-очевидната употреба на клауд сървър е за фирмен сайт. Но това далеч не е единствената потенциална полза от такава услуга.

Може да го използвате още за имейл сървър, личен гейм сървър, за малки бизнес приложения и услуги. Това е чудесно решение и за онлайн магазини именно защото може лесно да се скалира, когато е необходимо.

Най-добрите ползи от наетите сървъри

Тези машини са добър избор за дейности, които са стабилни, т.е. няма големи амплитуди в нужните им ресурси и са по-предвидими в тази сфера. Наетите сървъри са подходящи за гейминг сървъри, съхранение и обработка на бази данни, VPS, анализи, вътрешно фирмени приложения и други сходни нужди. Разбира се, може да ги използвате и за фирмен сайт, имейл, приложения за отдалечена работа и други функции.

Някои казват, че наетите сървъри не са подходящи за ситуации, когато е нужна бърза реакция, защото са нужни няколко часа докато са готови. Това е вярно за някои доставчици, но не и за други. Cloudware например предлага няколко различни конфигурации за наети сървъри, които могат да са налични за клиента в рамките на 10 минути след поръчката.

Кое е по-евтино

И двете. Всичко зависи от това как и колко ще се използват. Като цяло клауд сървърите започват с по-ниски месечни цени от наетите сървъри със сходна конфигурация. Цените и за двете могат бързо да растат в зависимост от конфигурацията, допълнителните услуги, натоварването и др.

Обикновено клауд сървърът излиза по-евтино. Особено и заради възможностите да се променят плановете по-лесно и съответно и ресурсите, които се заплащат.

С нает сървър имате повече дискретност и повече възможности на разположение. Той обаче е по-бавен времево и скъп за ъпгрейд, но пък не трябва да се притеснявате, че някой друг ще използва повече ресурси и ще претовари цялата машина. Така че той е по-предвидим и сигурен.

Управлението на ресурсите е ключово

Как използвате системните ресурси може да бъде от основно значение и да ви насочи към подходящия за вас избор. Плановете тип „плащай колкото използваш“ звучат много изкушаващо, но могат да са скъп капан, ако не се внимава.

Тези планове обикновено започват с много ниски цени, за да привлекат вниманието. Първите ъпгрейди обикновено също са много достъпни. Така че дори и от време на време да ви трябва повече мощ, може лесно да платите за кратко и след това да се върнете на оригиналния план без да притеснявате портфейла си.

Ако не внимавате обаче, може лесно да се окаже, че много често изразходвате повече ресурси от очакваното и за по-дълго време. Така ще се наложи по-често да използвате скъпите планове и съответно да плащате повече от предвиденото. Това е много вероятно да се случи, ако не внимавате с ресурсите, които използвате и не обръщате внимание на признаците, че е време за по-сериозен ъпгрейд.

Например, ако често се нуждаете от повече процесорно време и RAM, вместо постоянно да плащате повече, може да се окаже по-евтино в дългосрочен план да изберете малко по-скъп основен план. Така ще имате повече място за растеж без постоянно преоценяване на разходите.

С нает сървър избягвате тези потенциални рискове. Това обаче не означава, че не трябва постоянно да наблюдавате използването на ресурсите и да търсите начини да сте по-ефикасни. В противен случай ще плащате за сървър, който е или твърде слаб, или твърде мощен за това, за което е нужен. И в двата варианта няма да плащате за услугата, от която се нуждаете.

Четете ситните редове

Често доставчиците на услуги правят какво ли не, за да привлекат внимание към офертите си. Публикуват невероятно ниски цени, но ако четете ситните редове, може да се окаже, че те са валидни само за много ограничен пакет или за кратко време (само за първия месец например).

Друг риск са ограничаващи условия на ползване, по-малко опции за ъпгрейд или скалиране. Или пък да се окаже, че много от показно рекламираните услуги всъщност се предлагат срещу допълнително заплащане.

Други възможни рискове са несменяеми конфигурации на наетите сървъри, ограничен брой промяна на конфигурациите на клауд сървър и др. Много е важно да сте търпеливи и да четете условията на компаниите внимателно.

Това не е еднократно решение

Добрата новина е, че не трябва да решите сега между клауд и нает сървър и да останете на него завинаги. Точно обратното. Винаги може да мигрирате от едното към другото по същия начин, както бихте го направили с всеки друг сървър. Всъщност много доставчици предлагат едновременно клауд и наети сървъри и могат да ви помогнат с този процес.

Често клиентите първо избират клауд сървър, тъй като е по-евтин и лесен. С растежа на бизнеса им се появява и нужда за повече ресурси и така лесно могат да скалират. След това идва моментът, че клауд сървърите могат да станат твърде скъпи и/или да се появяват много специфични изисквания. Тук наетите сървъри влизат в своята роля и поемат щафетата.

Така че, ако сте малък бизнес с типични изисквания, най-вероятно за вас клауд сървър е подходящ избор. Той ще ви предостави всичко необходимо, за да осигурите на служителите и клиентите си най-добрите услуги. Само помнете да следите внимателно използването на ресурсите. Това ще бъде и най-добрият ви пътеводител кога е време да преминете към по-мощно предложение и ще ви покаже точно върху кои спецификации да обърнете по-голямо внимание.

За средни и големи компании, както и за всякакви специфични, нишови проекти, наетите сървъри често са първият избор. Това не е изненада, тъй като те предлагат повече свобода с конфигурациите и възможностите за инсталиране на разнообразен софтуер.

Не се „връзвайте“ на твърдения, които ви казват, че „само клауд сървърът е важен“ или „винаги избирай нает сървър“. Това е търговска тактика. Ако беше така, то щеше да съществува само един от тези хостинги, а не и двата. Вашите специфични изисквания и цели трябва да диктуват избора ви. Помнете, винаги може да смените избора си, ако се окаже, че по-добра работа ще ви свърши клауд или съответно нает сървър. Винаги имате свободата да избирате това, което е най-добро за вашия бизнес.

Ако искате да задълбаете още по темата, предлагаме ви следните статии:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.