Кои са топ алтернативите на Bitcoin

07.07.2021 138 0

Bitcoin е кралят на криптовалутите, но далеч не е сам. Съществуват стотици други криптовалути, които искат да привлекат същата слава и интерес към себе си. Много от тези алтернативи на Bitcoin твърдят, че са по-добри от него. Някои от тях наистина имат по-добри решения и са обърнали внимание на основните проблеми на Bitcoin.

Въпреки това обаче досега нито една друга виртуална валута не се е доближила до популярността и финансовата мощ на Bitcoin. В немалка степен това се дължи и на по-големия интерес от финансовите институции към Bitcoin, която има и предимството да е първата криптовалута и съответно всички се сравняват с нея.

Bitcoin алтернативите

Както споменахме, те са стотици. Кои от тях са най-важни или по-значими зависи от това кой прави класацията. Много често разнообразни инвеститорски интереси се опитват да позиционират дадени криптовалути като „новия Bitcoin” с надеждата първоначалните им инвестиции да бъдат оползотворени.

Все пак има няколко, които с времето (или с подходящата подкрепа) се наложиха като по-популярни алтернативи на Bitcoin. Нито една от тях няма същата подкрепа, интерес и цена, но все пак са най-често споменаваните. А след като Илон Мъск обяви, че големият проблем на Bitcoin е многото вредни емисии, които генерира, бързо вниманието се насочи и към „зелени“ криптовалути в търсене на новия хит. Нека да разгледаме някои от популярните алтернативи.

Ethereum

Това е втората най-популярна и използвана криптовалута. Подобно на Bitcoin тя има инфраструктура, която е изградена с отворен код и се поддържа от самите потребители. Платформата е децентрализирана, като е създадена с идеята да се използва за умни договори и други блокчейн приложения, като именно това да осигурява стойността и съответно по-високата ѝ цена. Тя се радва и на подкрепа от доста ИТ компании и финансови институции. Самата криптовалута е Ether, но името на платформата е по-популярно.

През 2021 г. Ethereum подготвя и смяна на основния си принцип на работа. Чрез него се очаква да се повиши доверието в платформата, да увеличи сигурността и значително да намали консумацията на енергия.

От години Ethereum е и втората най-скъпа криптовалута. Дори и с този факт обаче, цената ѝ винаги е била в пъти по-ниска от тази на Bitcoin. Затова по-често е използвана за разплащания, защото е по-достъпна и предвидима.

Litecoin

Дълго време Litecoin беше втората най-популярна криптовалута след Bitcoin. Тя е и една от първите изобщо. Появата на Ethereum я измести от втората позиция, а в последствие и другите криптоалтернативи я засенчиха. Въпреки това Litecoin все още съществува и има своите верни привърженици.

Основният принцип на работа на Litecoin също е познат – децентрализирана платежна система, която е изградена с отворен код. Обработката на трансакциите е подобна на тази на Bitcoin, но по-добре оптимизирана. Затова платформата на Litecoin работи по-бързо и успява да генерира блокове за блокчейна, както и да потвърди трансакциите за по-малко време. Именно затова дълго време беше смятана за бъдещето на криптовалутите и че неизбежно ще изпревари Bitcoin.

Това обаче не се случи. Вместо това Litecoin остана сякаш на заден план. Тя все още има пазарна капитализация от над 10 млрд. долара и е твърдо в топ 10 на най-скъпите и популярни криптовалути. Въпреки това не изглежда да има шансове някога да се доближи отново до първото място, освен ако не получи сериозна подкрепа от известни личности в бранша.

Stellar

Тази криптовалута е позната и с името XLM. Тя също е с отворена блокчейн платформа, но е създадена с малко по-конкретна цел – да се използва за корпоративни решения за големи трансакции. Идеята ѝ е да се използва от финансовите институции, за да улесни и ускори обработката на големите преводи и вместо тази услуга да е скъпа и да отнема дни, да става за минути или дори секунди с почти нулеви разходи.

Въпреки корпоративната си ниша, блокчейнът на Stellar е отворен и може да се използва от всеки. Идеята е да мотивира международните плащания и да ги направи по-лесни и евтини. За целта Stellar си има криптовалутата Lumens (XLM), която да се използва за тази част от своите функции.

Stellar също съществува от доста време. През тази година платформата се радва на доста голям интерес. Фактът, че използва енергийно-ефективни процеси за обработката на преводите, определено има своята положителна роля за този успех, след като пазарът се насочи в търсене на именно такива криптовалути.

Dogecoin

Dogecoin е базирана на популярния мийм кучето Doge. Тя беше създадена през 2013 г., за да иронизира огромния за тогавашните представи скок на цената на Bitcoin и манията по криптовалутите като цяло. Дълго време Dogecoin беше просто шега. Въпреки това си имаше своите поддръжници и имаше капитализация от няколко стотин милиона долара и то с ниската си цена от десети от цента.

През тази година обаче Dogecoin стана хит, след като Илон Мъск заяви публичната си подкрепа за криптовалутата. Капитализацията се изстреля до над 50 млрд. долара, а Dogecoin влезе в топ пет на най-ценните криптовалути. От това пролича огромното влияние на Мъск, което естествено породи и критики към него, че той злоупотребява с позицията си и подкрепя или критикува криптовалути според интереса и вложенията си в тях. Дори и това да е така, криптовалутите не са особено регулиран пазар (в някои държави изобщо не са регулирани) и реално нарушение няма.

Самата технология на Dogecoin е „стандартна“ за криптовалутите – децентрализирана, като има свой блокчейн, който е доста сходен с този на Litecoin, но и с възможност за „заключване“ на виртуалните монети до получаване на одобрение на превода. Има съвместимост и с други блоквериги, дори тази на Ethereum. Така че макар да е замислена като шега, криптовалутата има солидна техническа основа. А популярността на Dogecoin води и до повишаване на интереса към Ethereum.

Ripple

Известно време Ripple, позната още и като XRP, беше спрягана за бъдещия хит на криптовалутите. Всъщност Ripple е името на компанията, която създаде и оперира криптовалутата XRP, но двете имена се използвал паралелно. Идеята на XRP е да предостави по-голяма защита на инвестициите и потребителите на криптовалутата да са по-спокойни за средствата си.

Всички виртуални монети Ripple са вече генерирани и не се налага „копаенето“ им като тези на Bitcoin например. Така няма конкуренция и опити за злоупотреби. Освен това блокчейнът на Ripple не е отворен. Достъп до него се дава само на доверени компании, предимно финансови институции и банки.

Замисълът на Ripple беше XRP да не бъде инвестиционен актив, както стана с Bitcoin, а да бъде криптовалута за доверени и бързи разплащания. След първоначалния интерес обаче, нещата поутихнаха. Цената ѝ тръгна надолу и макар все още да е в топ 10, се търгува в центове и е далеч от славата си.

Monero

Една от често изтъкваните ползи на криптовалутите е, че са „непроследяеми“ и не може да се открие кой стои зад определен виртуален портфейл. Това е вярно донякъде, но реално всичко е възможно, макар и доста трудно. Именно затова се роди Monero с обещанието, че това е най-сигурната и наистина непроследяема криптовалута. Тя постига това като не споделя онлайн адреса на потребителя в публичния блокчейн.

По този начин проследяването на трансакциите е практически невъзможно. Може да се знае само колко пари са преведени, но не и от кой и на кого. Освен това Monero може и да се „копае“, което я прави притегателна сила и за криптоминьорите със специализиран хардуер, който вече не смогва на голямата конкуренция при Bitcoin. Очаквано, цената на Monero също расте, като криптовалутата може да се похвали с добро представяне.

Невъзможното проследяване (доколко това винаги ще е така, е друга тема) има и своята негативна страна. Monero бързо се превърна в предпочитаната от хакерите криптовалута, като те често искат разплащания за дигиталните откупи за криптовирусите именно в тази дигитална валута. Това се промени след като Bitcoin отново започна да расте, но въпреки това Monero все още е харесван от киберпрестъпниците.

Polkadot

Polkadot е дело на един от създателите на Ethereum. Той е решил да пробва различен метод, като използва не една, а няколко вериги. Вместо монетите да се „копаят“, което генерира много вредни емисии и използва голямо количество електричество, Polkadot разчита на факта, че потребителите просто купуват определен брой монети и веригата гарантира, че те са техни.

Децентрализираната Polkadot твърди, че е по-сигурна и подготвена за бъдещето. Заради различните вериги, тя може да се използва за всякакви трансфери, не само на токени. Създаването на т.нар. паравериги позволява лесно свързване на различни активи. А когато дадена параверига не е нужна, премахването на свързаните токени я деактивира и „изчиства“ платформата.

Polkadot може да се похвали със завиден интерес за възрастта си (тя е факт от октомври 2017 г.). Още тогава започна с краудфъндинг кампания, като днес вече е в топ 10 на криптовалутите и е сред тези, които отчитат стабилно повишение на цената си.

Nano

Криптовалута, която е създадена от самото начало да бъде екологична. Тя също няма „копане“ или други форми на генериране на виртуални монети. Блокчейнът и целият процес на работа е максимално оптимизиран и олекотен. Целта е да бъде „устойчива“ криптовалута, която да се използва не само за инвестиции, но и за разплащания.

Nano се опитва да привлича потребители с моментални преводи, без да се чака. Също така няма и такси за трансакциите. Мрежата на Nano е отворена, като може да се използва и за изграждането на други решения. Всеки желаещ може да се присъедини към нея със свой възел.

Известно време Nano стоеше в „сенките“, но след като Мъск и Tesla заявиха интереса си към екологичните криптовалути, е ясно какво последва. Nano изведнъж се оказа атрактивна инвестиция, която увеличи стойността си доста бързо.

Cardano

Още една криптовалута, която е дело на съосновател на Ethereum. Подобно на нея, Cardano e платформата, а криптовалутата има друго име – ADA. Няма „копаене“. Вместо това потребителите преглеждат трансакциите и следват консенсусен модел, че дадени монети са собственост на определен профил. За награда, проверяващите получават ADA.

Cardano е изградена след много опити и проучвания, за да се намери оптималния баланс и да е възможно най-добре оптимизирана. Създателите ѝ казват, че тя използва в пъти по-малко енергия от Bitcoin. Те искат Cardano да бъде „финансова операционна система“ и децентрализираният ѝ блокчейн да се използва за най-различни цели.

През тази година това е една от популярните нови криптовалути. Една от причините е отново Мъск и желанието му да се използват енергоефективни дигитални активи.

Bitcoin вариациите

Славата на Bitcoin дойде и с очакваните диспути. От време на време се налага да се извършат някои промени в блокчейна или протокола на Bitcoin. Често те срещат съпротива от някои от привържениците на криптовалутата. Когато броят на недоволните е по-голям, това води до създаване на алтернативи на Bitcoin, които да запазят старото положение или дори до разцепване на две.

При подобни обстоятелства бяха създадени Bitcoin Gold и Bitcoin Cash. Историята им обаче е сходна. След първоначалния по-голям интерес, в последствие ситуацията се успокоява и основната част от вниманието се връща към същинския Bitcoin. Той предлага всички ъпдейти, но това не е особено важно за инвеститорите.

За тях решаващият фактор е коя криптовалута има по-висока цена и по-добри перспективи. Това все се оказва Bitcoin, докато останалите алтернативи са разглеждани просто като допълнително средство за инвестиция.

Ако темата за криптовалутите ви е любима, може да продължите да четете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.