Web 3.0 – готови ли сте за бъдещето?

14.07.2021 658 0

Без съмнение интернет направи пълна революция не само в компютърния свят, но и в начина, по който хората взаимодействат, работят, правят изследвания, забавляват се, общуват и т.н. Независимо от местоположението им по света.

Много усилия и развитие на технологиите бе нужно, за да се превърне интернет мрежата от мрежи такава, каквато е днес. Процесът и развитието еволюира бързо. Иновации и напреднали технологии се появяват на сцената в различни моменти, засилвайки растежа на интернет и увеличавайки възможностите му. Когато говорим за историята на интернет, обикновено се разграничават три етапа: Web 1.0, Web 2.0 и Web 3.0. Нека да видим с какво се характеризират те.

Какво е Web 1.0?

Web 1.0 (Уеб 1.0) е първият етап в историята на интернет. Връща ни към началото на 90-те. Броят на създателите на съдържание не беше нищо в сравнение с днешния брой. Бе възможно да притежавате личен уеб сайт, но поради наличните към този момент инструменти и възможности повечето хора бяха само потребители, а не създатели.

Web 1.0 беше предимно CDN (мрежа за доставка на съдържание), за да показва различна информация на уеб сайтовете. А сайтовете бяха основно статични уеб страници, пълни с текст и хипервръзки, които да се свързват помежду им. Целта им беше предимно информативна. Всъщност нямаше взаимодействие. Рядко се получаваше обратна връзка между посетителите и отговорните за публикуването на информацията. Тази мрежа изглежда, че беше само за четене. Алтернативата за комуникация с уеб сайтове беше чрез URI (единен идентификатор на ресурса). Хипервръзките на уеб сайтове дават възможност за изпращане на имейл директно от HTML документа.

Технически характеристики на Web 1.0.

Технически, уеб сайтовете бяха статични страници, създадени предимно чрез общи интерфейси (common gateway interface CGI) или от сървърен интерфейс (server-side includes SSI). Таблици и рамки бяха инструментите за позициониране и подравняване на елементите на всяка уеб страница (HTML 3.2). Безплатните хостинг услуги или уеб сървърите, поддържани от интернет доставчиците, бяха популярните хостинг услуги, от които можехме да избираме. Съдържанието им използваше файловата система на сървъра, за да бъде доставено.

Начинът, по който потребителите можеха да намерят конкретна информация, бе чрез директориите. Yahoo и Altavista бяха два популярни доставчика на услуги за директории. Въз основа на прегледите и описанията на хората, уеб сайтовете бяха категоризирани. Директориите бяха полезни, тъй като броят на уеб сайтовете и уеб страниците в тях бяха малко в сравнение с текущите. Автоматизираната технология за онлайн търсене все още не бе много ефективна.

Това бе времето на уеб порталите, онлайн книгите за гости за посетителите да потвърдят посещението си на уебсайт, графики (81×31 пиксела) и GIF бутони за реклама, HTML редактори, основни уеб браузъри и операционни системи.

Какво е Web 2.0?

В Web 2.0 или втория етап от развитието на интернет, статичните страници оцеляха. Те все още са полезни за информиране. Случи се обаче голяма трансформация.

Ролята на потребителите се превърна от само потребители в създатели на съдържание. Взаимодействието се превърна в ключова цел на уеб сайтовете, заедно с получаване на обратна връзка и насърчаване на сътрудничество с потребителите. В резултат на което, създаването на профили, имейл акаунти, коментари от потребители на уеб сайтове за активно участие стана популярно. Новите инструменти и платформи позволиха на потребителите да създават съдържание, да изразяват лични мнения и да ги споделят онлайн. Функционалността на уеб сайтовете им позволява да се използват като приложения, достъпни от различни устройства.

Технически характеристики на Web 2.0

Тази нова организация за използване на уеб сайтовете също дефинира промени в техния дизайн. Уеб страниците станаха динамични и реагират на потребителите и това, което те добавят. JavaScript, AJAX и document object model (DOM) станаха популярни за създаване на сайтове. Стрийминг на мултимедия, повече изображения и графики (отколкото текст) са включени в уеб страниците.

Организираната информация, достъпна онлайн, е напълно оптимизирана с усъвършенстването на мощната технология на търсачките. Блогове, тагове, отметки, подкасти, социални мрежи, гласуване и оценка на съдържание, продукти и услуги от потребителите, по-силно използване на браузъри, съхранение на файлове, приложен софтуер (приложения), софтуер като услуга (SaaS). Web 2.0 роди начинания като WordPress, Facebook (и неговия бутон „харесвам“), Google, Twitter, Reddit, Youtube, Vimeo и много други, които със сигурност ви идват на ум в момента.

По този начин информационната мрежа се превърна в социална, интерактивна и полемична.

Какво е Web 3.0?

Бъдещето на сърфирането! Третият етап от развитието на интернет ще включва промени в различни аспекти на неговото използване и взаимодействие.

Web 3.0 ще бъде семантична мрежа

Значението на нещата ще се развива от използването на ключови думи за търсене на съдържание до технологии, спомагащи по-доброто разбиране на смисъла на човешките думи. Web 3.0 приоритизира усъвършенстването на уеб технологиите за машини не само за съвпадение на ключовите думи, но и за анализ и осъзнаване на различни възможности.

Синтаксисът е как изразявате нещо. Семантиката сочи към значението на това, което изразявате. Ягуар и ягуар имат същия синтаксис, но семантиката може да сочи към луксозна марка превозно средство или най-голямата котка в западното полукълбо.

За постигането на тази цел ще е необходимо използването на онтологични езици на машините. Онтологията, в контекста на информацията и компютърните науки, е начин за представяне на характеристиките на предметната област и тяхната връзка, чрез дефинирането на група категории и понятия, които я представляват. Онтологиите биха били начинът машините да разсъждават и да предоставят по-точни и подходящи резултати от търсенето.

Web 3.0 претендира за по-ефективна свързаност на информацията

Семантичната мрежа ще позволи на информацията да бъде свързана чрез семантични мета данни. Това означава повече налична информация, която е и лесно достъпна за потребителите.

По-добър достъп до съдържание и услуги, независимо къде се намират потребителите, чрез множество приложения и чрез просто свързване на техните устройства към мрежата.

Web 3.0 ще бъде 3D

3D дизайн (графики) ще бъдат включени в уеб сайтове и услугите. Помислете за електронната търговия, туристическите обиколки, игрите, науката и т.н. PHP прави това възможно от версията 5 – PHP5.

Web 3.0 ще използва AI/ML

Изкуствен интелект/машинно обучение (AI/ML) като средство за машините да обработват информация по начин, който хората биха използвали. Логичното следствие ще бъде по-точни резултати и по-добро удовлетворяване на очакванията на потребителите. Много устройства имат специални процесори за AI, които работят по-бързо за конкретна задача от традиционните процесори (CPUs) или графични процесори (GPUs).

Технология Web 3.0

Повече модерни технологии ще тласнат тази трета революция. Виртуална и разширена реалност (VR / AR), геолокация, блокчейн за удостоверяване и децентрализация на информация, усъвършенствана мрежа (5G), дори повече от сегашните устройства IoT (интернет на нещата), сензори, роботи, автономни превозни средства, и т.н.

Web 3.0 ще бъде децентрализирана система. Можем лесно да твърдим, че настоящият Web 2.0 е достатъчно децентрализиран. Има CDN мрежи с множество DNS сървъри (LINK to DNS). Дори някои сървъри да не работят, все още има достатъчно сървъри, които ще продължат да работят без загубено време.

Целта на децентрализацията на Web 3.0 е да намали зависимостта ни от малък брой огромни компании. Ключов компонент от децентрализацията е блокчейн технологията. Позволява ни да имаме услуги, които не се контролират от едно място (не са централизирани). Може да служи за плащания, съхранение, изчислителна мощност и много други.

Блокчейн технологията може да намали цензурата и да позволи свобода на словото, но това също ще позволи на всички да споделят фалшиви новини и неподходящо съдържание. Нож с две остриета.

Web 3.0 или „пространствената мрежа“

Има визия за Web 3.0, която е още по футуристична, наричайки Web 3.0 „пространствена мрежа“. Това означава, че потребителското изживяване ще се промени от взаимодействия чрез традиционни интерфейси (компютри, таблети, екрани на смартфони) до физическото пространство. С други думи, физически и дигитален слой ще бъдат обединени (добавена реалност).

Например интерфейси като глас или интелигентни очила ще бъдат по-използвани за взаимодействие с информация в реално време, търсена чрез интуитивни и сензорни средства като устройства, възпроизвеждащи допир, компютърни гласове и зрителни сензори, жестове, геолокация и други команди.

Физическото пространство ще бъде възпроизведено чрез дигитални копия. Географски пространства, бизнеси, обществени и увеселителни зони и др. Взаимодействието, начинът, по който хората и предметите ще се движат през тези дигитални среди, както и цялостното изживяване изглежда, че върви към голяма промяна.

Вече има примери за такава технология. Картографиране и моделиране на карти, обекти и пространства за поставяне на нови мебели у дома, сграда, пазаруване, лечение на болести… Чрез тези цифрови представяния потребителят може да визуализира с цел планиране, оптимизиране на логистиката, изчисляване на възможни сценарии, вземане на по-добри решения, без да се налага човекът да бъде на истинското място.

Уеб 3.0 рискове

Описаната среда 3.0 може да доведе до проблеми със сигурността и поверителността, които трябва да бъдат взети под внимание.

Поверителността може да бъде сериозно застрашена. Web 3.0 разчита на по-персонализиран подход към потребителите. Помислете за маркетинга. За да ви предложат продукти и услуги по-подходящи за вашия профил, компаниите ви следят, наясно са с вашите навици и нужди. Това пресича границите на поверителността на потребителите. Прекратявате връзка с досегашния ви партньор и само минути след като сте го публикували, ви се изпращат реклами на сайтове за запознанства. Проверявате информацията за отдалечен остров като част от работата ви, не е задължително с туристическа цел, а секунди по-късно всякакви реклами ви досаждат (самолетни билети, настаняване, местна храна, коли под наем, туристически агенции и т.н.).

Вече често се случва всякакви приложения да ви искат достъп до цялата ви мобилна информация, за да функционират. Без значение дали това е вашето банково приложение, обикновен калкулатор или фенерче.

Представете си, че в бъдеще се опитвате да проверите имейл акаунта си. Вече живеете във времето на Web 3.0. За влизане не използвате старомодния метод на потребител/парола, а интелигентен и биометричен интерфейс. Вашият глас, отпечатъци, сърдечен ритъм, температура, натиск, жестове, движения на тялото, стил на ходене и други могат да бъдат регистрирани и компрометирани само чрез изпълнение на такава основна цел.

Заплахите за неприкосновеността на личния живот могат да станат още по-мащабни и колкото повече информация е достъпна онлайн за лица и организации, толкова по-голям е рискът. Използването на интернет е доказало през годините, че новите разработки могат да се използват за добри и лоши цели. Шансовете да бъдете хакнати или измамени могат да нараснат. Личната информация е злато за престъпниците (фишинг атаки, кражба на самоличност и др.).

Технологиите за сигурност, политиките и законите трябва да се развиват паралелно, за да се защитят отделни лица и организации. Но да мислим, че престъпниците ще бъдат спрени и Web 3.0 ще бъде напълно безопасна мрежа, не е реалистично в този момент.

Друг важен въпрос е, че ставаме твърде зависими от технологиите. Кога за последно сте използвали компютър без достъп до интернет? Ще ставаме все по-зависими в бъдеще и идва голямата тревога за моментите без връзка. Когато интернета не реагира, компании, фабрики, щати и дори държави спират да функционират.

Какво да очакваме от web 3.0?

Можем да очакваме, че Web 3.0 ще ни донесе изключително интерактивен, семантичен интернет, с нови технологии като AI, ML, AR/VR и универсален интерфейс между различни платформи. Устройствата, които притежаваме, ще имат по-малко значение, докато SaaS решенията ще доминират напълно.

Моделът на абонаментите ще остане доминиращ, а устройствата, които имаме у дома, ще бъдат просто опростен интерфейс за достъп до облачните услуги на интернет.

Как уеб 3.0 ще промени живота ни?

Web 3.0 ще ни позволи да получим достъп до всичко по-бързо. Новата мрежа ще изчислява с невероятна скорост и ще ни разбира по-добре. Ще имаме взаимно свързан свят, а не само интернет, където всяко от вашите IoT устройства, смартфони, компютър, електрически уреди и дори колата ви ще си комуникират постоянно. Ще имате картина на заобикалящата ви среда, както никога досега.

Машините ще ви разберат по-добре и накрая гласовите команди ще вземат значително участие в нашето взаимодействие с устройствата.

Заключение

Трудно е да се определи дата, в която Web 3.0 ще заработи напълно. Преходът от 1.0 към 2.0 отне приблизително десетилетие. В момента някои от технологиите, посочени като основа на предстоящата промяна, вече съществуват. Завършването на разработката и интегрирането на всички обаче ще отнеме още малко време.

Интернет напълно е повлиял и се е вкоренил в живота ни. Промените в социалната, личната, работната, образователната, здравната и развлекателната среда със сигурност ще бъдат повлияни от Web 3.0. Точно както се случи и с неговите предшественици Web 1.0 и 2.0. Правилата на новия интернет изглеждат абсолютно новаторски, но същевременно предизвикателни. Изглежда, че технологията е готова (или е много близо до това да бъде готова), за да направи тази промяна възможна. Готови ли сме хората за предизвикателството?

А ето и за какво сме писали предишната седмица:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.